skip to Main Content

“Kijk Wijnand, er zit een draadje los, kan ik dat weer vastmaken?” Vera is 9 en zit in groep 7B van de ABBS De Zuiderzee in Amsterdam. Ze heeft al dagen niet kunnen lezen voor het slapengaan, want haar bedlampje is stuk. Eigenlijk komt het wel goed uit, want het Repair Café komt op bezoek.

Op vrijdagmiddag 2 oktober bezoeken drie Repair Café-vrijwilligers de klas van juf Maaike de Vries. De Zuiderzee is een school waar samenwerkend, spelend en onderzoekend leren centraal staat. Elke zes weken is er een thema, deze maand is dat duurzaamheid.

De klas is omgebouwd tot Repair Café. Er is een naaimachine, er zijn meer schroevendraaiers dan kinderen en vrijwilligers Marjanne, Peter en Wijnand hebben snoeren en gereedschap meegenomen. De 23 leerlingen hebben thuis kapotte spullen verzameld. Broeken met gaten, laptops, een furby die alleen maar slaapt, een wiebelend waveboard, een lekkend koffiezetapparaat.

Een vak apart
Na een korte uitleg over het Repair Café maakt juf Maaike drie groepjes. Tijdens de eerste ronde zit Marjanne nog vooral zelf achter de naaimachine en knippen de kinderen kniestukken en zoeken ze de juiste kleur garen.  Maar al gauw nemen ze om de beurt Marjannes plek over. Jamairo (10) tikt zachtjes met zijn voet op de pedaal, met zijn handen stuurt hij de stof: “Wat gaat dat snel!”

Jamairo (10) repareert een broek.
Jamairo (10) repareert een broek.

Peter draait de wielen van het waveboard goed vast en laat zien hoe batterijen werken. Maar de aandacht vasthouden, “dat is een vak apart”, zegt de ervaren reparateur. “Als je een Repair Café op de basisschool organiseert, moeten de vrijwilligers wel veel affiniteit met kinderen hebben.”

Wijnand doet niets liever dan nieuwsgierigen iets leren over repareren: “Wat hebben jullie allemaal meegenomen?”, vraagt hij aan de leerlingen. “Bekijk het eens goed, wat is er kapot en kun je het apparaat openmaken?” Vera ontdekt een los draadje in de kop van haar bedlampje. Met een paar aanwijzingen maakt ze het weer vast. Stekker in het stopcontact en de lamp geeft weer licht.

Acht reparaties
In anderhalf uur tijd repareert de klas acht spullen. De kleine elektrische apparaten die het echt niet meer doen, gaan in de Jekko inzamelbox. En op de tafel van de juf ligt het boek Weggooien? Mooi niet!

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top