Voor bezoekers
Met wat voor spullen kan ik in het Repair Café terecht?
In het Repair Café kun je terecht met elektrische apparaten, kleding, meubels, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, fietsen, speelgoed etc. Alles wat kapot is (en wat je zelf naar het Repair Café kunt vervoeren) is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. Wil je zeker weten dat er voor jouw kapotte voorwerp een reparateur aanwezig is, neem dan contact op met de organisatoren van een Repair Café bij jou in de buurt. Een overzicht van alle Repair Cafés vind je op de pagina Repair Café bezoeken.
Ik heb een kapotte tv/mixer etc. Kunnen jullie die repareren?
Vragen over de reparatiekansen voor kapotte voorwerpen kan Stichting Repair Café helaas niet beantwoorden. De meeste dingen maken echter een goede kans op een geslaagde reparatie. Kom gerust langs bij een Repair Café in jouw buurt en ga samen met een reparateur aan de slag. Een afspraak maken hiervoor is niet nodig (zie ook vraag 6). Wil je vooraf toch zeker weten of er op dag van jouw bezoek een reparateur met specifieke kennis aanwezig zal zijn, neem dan contact op met de organisatoren van het Repair Café van jouw keuze. Een overzicht van alle Repair Cafés vind je op de pagina Repair Café bezoeken.
Is er ook een Repair Café in Lochem/Abbekerk/Didam etc?
Een overzicht van alle Repair Cafés vind je op de pagina Repair Café bezoeken. Staat de plaatsnaam die je zoekt daar niet bij, dan is er in die gemeente (nog) geen Repair Café.
Wanneer is Repair Café Groningen/Apeldoorn etc. weer open?
De openingstijden van alle Repair Cafés vind je via Repair Café bezoeken. Klik op de kaart het Repair Café van jouw keuze aan, of zoek in de lijst onder de kaart, en ga naar de locatiepagina van dit specifieke Repair Café. Daar kun je in de meeste gevallen doorklikken naar de eigen website van dit Repair Café, waar je – als het goed is – de openingstijden vindt.
Als je langs deze weg geen actuele openingstijden van het Repair Café van jouw keuze kunt vinden, kun je het best contact opnemen met de lokale organisator. Je bereikt hem of haar via de contactgegevens op de locatiepagina van dit Repair Café op Repaircafe.org, of via de contactgegevens die de lokale organisatoren op hun eigen website vermelden. Het heeft geen zin om Stichting Repair Café te vragen naar openingstijden van lokale Repair Cafés. Wij houden die gegevens niet bij.
Kan ik ook buiten de vermelde openingstijden langskomen?
Nee, Repair Cafés zijn niet dagelijks open. Het zijn buurtbijeenkomsten die alleen op bepaalde dagen en tijden worden georganiseerd. Kom je op andere momenten langs, dan zul je ter plaatse geen reparateurs aantreffen.
Moet ik me aanmelden als ik een Repair Café wil bezoeken?
Nee, bijna alle Repair Cafés zijn toegankelijk zonder aanmelding vooraf. Alleen sommige Repair Cafés werken – wegens plaatsgebrek op de Repair Café-locatie – met een afspraaksysteem. Zij vermelden dit overigens duidelijk in hun communicatie. Als je in de aankondiging van het Repair Café dat jij wilt bezoeken niets hierover kunt vinden, dan kun je dit Repair Café zonder aanmelding of afspraak bezoeken.
Ik heb een kapotte broodrooster/fietstas etc., maar er is geen Repair Café bij mij in de buurt. Wat kan ik doen?
Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt natuurlijk per auto, trein of bus naar een iets verder gelegen Repair Café reizen. Hierbij moet je wel bedenken dat de milieuwinst die je boekt met repareren, kleiner wordt naarmate je verder moet reizen. Je kunt ook proberen of je, buiten het Repair Café om, een vrijwillige reparateur kunt vinden in je eigen buurt. Vertel zo veel mogelijk mensen in je omgeving over jouw kapotte voorwerp. Wie weet dient zich vanzelf een handige buurtgenoot aan die je wil helpen. Het mooist zou natuurlijk zijn om zelf een Repair Café te beginnen in jouw woonplaats. Zo los je niet alleen je eigen probleem op, maar ook dat van buurtgenoten die, net als jij, niet zo handig zijn dat ze hun eigen broodrooster/fietstas etc. kunnen repareren. Stichting Repair Café helpt je graag op weg.
Ik heb een kapotte wasmachine/leunstoel etc. die te zwaar is om naar het Repair Café mee te nemen. Komen jullie ook aan huis?
In principe niet. Het Repair Café is geen klussendienst, maar een ontmoetingsplaats waar mensen gezamenlijk hun spullen kunnen repareren. Wel kun je, tijdens een bezoek aan een Repair Café in jouw buurt, contact leggen met een van de aanwezige reparateurs en je vraag stellen. Wie weet vindt iemand het leuk om je te helpen.
Wat kosten reparaties in het Repair Café?
Om de drempel voor bezoekers zo laag mogelijk te houden, zijn de adviezen en hulp van de deskundigen in het Repair Café gratis. Maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld! In het Repair Café staan fooienpotten en spaarvarkens op tafel, waar tevreden bezoekers hun bijdrage in kunnen doen. Met deze donaties kunnen de organisatoren (een deel van) hun kosten betalen.
Ik zoek een Repair Café waarvan ik weet dat het bestaat, maar ik kan het via jullie zoekfunctie niet vinden. Wat moet ik doen?
Weet je zeker dat je de juiste zoekbalk gebruikt? Het kleine zoekvak dat bovenaan elke pagina in de blauwe balk staat, doorzoekt artikelen en pagina’s op onze website. Om Repair Café-locaties te vinden die bij ons op de kaart staan, gebruik je de grote zoekbalk op de pagina Bezoeken. Deze balk staat ONDER de kaart. Boven dit zoekvak staat ‘Typ de naam van je woonplaats’. Vind je het gezochte Repair Café daar ook niet? Probeer het dan opnieuw zonder spatie achter de plaatsnaam. Kun je het Repair Café dat je zoekt nog steeds niet vinden? Dan is dit Repair Café (nog) niet bij ons netwerk aangesloten. Misschien kun jij de organisatoren hierop wijzen. Zij kunnen zich heel eenvoudig aansluiten door zich bij ons te registreren.
Voor organisatoren
Ik wil zelf een Repair Café beginnen in mijn buurt. Hoe doe ik dat?
Stichting Repair Café helpt lokale groepen op weg met hun eigen Repair Café. We bieden onder meer een uitgebreid startpakket. Je kunt heel makkelijk onze ondersteuning opvragen. Doe dit zo snel mogelijk nadat je het idee voor een eigen Repair Café hebt gekregen! Zo voorkom je dat je dubbel werk moet doen, en kun je bijvoorbeeld ook tijdig in contact komen met andere geïnteresseerden in je buurt.
Ik organiseer een repareerbijeenkomst met een andere naam dan Repair Café. Kan ik die via jullie website bekendmaken?
Repareren is natuurlijk altijd goed, onder welke naam je het ook doet. De Repair Café-website is echter uitsluitend bedoeld voor het bekendmaken van bijeenkomsten die Repair Café heten. Zo voorkomen we verwarring en houden we het concept scherp. We nodigen je overigens van harte uit om tot ons netwerk toe te treden. Zodra ook jij repareerbijeenkomsten gaat organiseren onder de naam Repair Café, zullen we jouw locatie met genoegen op onze website vermelden.
Ik ben akkoord gegaan met jullie voorwaarde om altijd het Repair Café-logo te gebruiken, maar ik vind jullie logo eigenlijk lelijk en wil liever een zelf ontworpen logo gebruiken. Mag dat?
We vinden het jammer dat je ons logo niet mooi vindt, maar over smaak valt niet te twisten. Toch vinden we het in verband met de herkenbaarheid – en daarmee de kracht – van het Repair Café-concept belangrijk dat het logo in de communicatie en publiciteit omtrent jouw Repair Café wel wordt gebruikt, desnoods in combinatie met een zelf ontworpen logo. Zo kan iedereen zien dat jouw Repair Café onderdeel is van de wereldwijde Repair Café-beweging en dat er hetzelfde wordt gedaan als in alle andere Repair Cafés.
Voor donateurs
Kan ik Stichting Repair Café financieel steunen?
Jazeker! Stichting Repair Café heeft jouw hulp hard nodig (zie ook het antwoord op vraag 15). Dankzij jouw donatie kunnen we ook in de toekomst lokale groepen blijven helpen met het opstarten van hun eigen Repair Café. Dat is goed nieuws voor het milieu én voor de onderlinge contacten in buurten overal in Nederland. We willen je van harte uitnodigen om donateur te worden van Stichting Repair Café.
Je kunt natuurlijk ook een eenmalige bijdrage aan ons overmaken. Vul op je overschrijving de volgende gegevens in:
Naam rekeninghouder: Stichting Repair Café
Plaats: Amsterdam
Rekeningnummer (IBAN): NL11 TRIO 0390470333
Bank: Triodos Bank
BIC: TRIONL2U
Mededeling: donatie
Heel hartelijk dank!
Over Stichting Repair Café
Wat voor organisatie is Stichting Repair Café en hoe wordt zij gefinancierd?
Stichting Repair Café is een Nederlandse non-profitorganisatie, die momenteel grotendeels afhankelijk is van subsidies en bijdragen van fondsen. Die situatie kan niet eeuwig voortduren. Om ook in de toekomst haar diensten te kunnen blijven verlenen, moet Stichting Repair Café ook zelf inkomsten genereren. Daarom vragen we een vrijwillige bijdrage van de lokale initiatiefnemers die we met ons materiaal op weg helpen.
Daarnaast willen we iedereen die het Repair Café een warm hart toedraagt, uitnodigen om ons financieel te steunen. Donateur worden van Stichting Repair Café is heel makkelijk!
Je kunt natuurlijk ook een eenmalige bijdrage aan ons overmaken. Vul op je overschrijving de volgende gegevens in:
Naam rekeninghouder: Stichting Repair Café
Plaats: Amsterdam
Rekeningnummer (IBAN): NL11 TRIO 0390 4703 33
Bank: Triodos Bank
BIC: TRIONL2U
Mededeling: donatie
Heel hartelijk dank!
Geeft Stichting Repair Café ook financiële steun aan lokale groepen die hun eigen Repair Café willen starten?
Dat is voor ons helaas niet mogelijk. Om de huidige dienstverlening ook in de toekomst op peil te kunnen houden, hebben we zelf juist financiële steun nodig! We nodigen je daarom van harte uit om donateur te worden.
Je kunt natuurlijk ook een eenmalige bijdrage aan ons overmaken. Vul op je overschrijving de volgende gegevens in:
Naam rekeninghouder: Stichting Repair Café
Plaats: Amsterdam
Rekeningnummer (IBAN): NL11 TRIO 0390470333
Bank: Triodos Bank
BIC: TRIONL2U
Mededeling: donatie
Heel hartelijk dank!
Over bestellingen
Ik wil jullie startpakket bestellen, maar mijn organisatie heeft vooraf een factuur nodig om de betaling te kunnen uitvoeren. Kunnen jullie in dit speciale geval een uitzondering maken op jullie werkwijze?
Om onze service betaalbaar te houden, is het voor ons belangrijk om bij bestellingen maar één werkwijze te hanteren. We kunnen daarom helaas geen uitzondering maken. Je krijgt automatisch een betaalbewijs toegestuurd wanneer je je bestelling (via iDEAL, Paypal of creditcard) hebt betaald. Als deze werkwijze voor jouw organisatie een probleem is, raden wij aan dat je de bestelling persoonlijk betaalt en de kosten vervolgens bij jouw organisatie declareert.
Ik wil jullie startpakket bestellen, maar mijn organisatie kan pas een betaling doen nadat we het materiaal hebben ontvangen. Kunnen jullie in dit speciale geval een uitzondering maken op jullie werkwijze?
Om onze service betaalbaar te houden, is het voor ons belangrijk om maar één werkwijze te hanteren. We kunnen daarom helaas geen uitzondering maken. Als het voor jouw organisatie een probleem is om vooraf te betalen, raden wij aan dat je de bestelling persoonlijk betaalt. Het betaalbewijs dat je vervolgens ontvangt, kun je declareren bij jouw organisatie. Op die manier hoeft niemand een uitzondering te maken op de eigen regels.
Op welke manieren kan ik bestellingen via jullie website betalen?
Op onze website kun je op drie manieren betalen: via iDEAL, Paypal of creditcard. Nadat je in het bestelformulier de benodigde gegevens hebt ingevuld, word je vanzelf naar de kassapagina geleid. Daar kun je kiezen op welke van de drie manieren je de betaling wilt doen.
Overige vragen
Ik kan repareren/organiseren. Kan ik meehelpen in een bestaand Repair Café?
Graag zelfs! Je kunt hiervoor direct contact opnemen met een Repair Café bij jou in de buurt.
Halen jullie ook spullen op?
Nee, bezoekers zijn zelf verantwoordelijk voor het vervoer van hun spullen naar het Repair Café. Wel kun je, tijdens een bezoek aan een Repair Café in jouw buurt, contact leggen met een van de aanwezige reparateurs en je vraag stellen. Wie weet vindt iemand het leuk om je te helpen.
Bij sommige reparaties moeten onderdelen worden vervangen. Hoe lossen jullie dat op?
Het Repair Café heeft geen grote hoeveelheden losse onderdelen op voorraad. Kleine dingen zoals schakelaartjes, stekkers, snoer, naaigaren of stopwol zijn vaak wel aanwezig. Als de reparatie met het aanwezige materiaal niet kan worden uitgevoerd, krijgt de bezoeker in veel gevallen advies waar hij het ontbrekende onderdeel kan kopen, en aan welke eisen dat onderdeel precies moet voldoen. Wellicht kan het voorwerp later op de middag – of tijdens het volgende Repair Café – dan wel worden gerepareerd.
Kan ik (kapotte) spullen aan jullie doneren?
Nee, het Repair Café is er niet om mensen van hun oude spullen af te helpen. Het is juist de bedoeling dat spullen na reparatie weer door hun oorspronkelijke eigenaar worden gebruikt. Mocht je gereedschap of reparatiemateriaal willen doneren, neem dan contact op met een Repair Café in jouw buurt.