skip to Main Content

De Stichting Repair Café heeft het seizoen afgesloten met een bijzonder zomerse reparatiemiddag in Am- sterdam-West. In de schaduw van een kastanjeboom bij Buurtcentrum De Havelaar gingen allerlei buurtbewoners, met hulp van de aanwezige deskundigen, aan de slag. Fietsenmakers Peter en Nico, van fietsproject Recycle, hadden het druk. “Er was een kinderfiets waarvan het achter- wiel aanliep, we hadden een versleten ketting, een fiets met speling in de achternaaf en zo nog wat problemen”, vertelt Peter. “Eén persoon hebben we doorverwezen naar onze werkplaats in de Elisabeth Wolfstraat, de andere mensen hebben we ter plekke kunnen helpen.”

Stoeltje
Ook de hulp van meubelmaker Mirjam werd herhaaldelijk ingeroepen. Bij- voorbeeld door de eigenares van een imitatie-koloniaal stoeltje waarvan de achterpootjes waren afgebroken. Mirjam kon de vrouw niet ter plaatse helpen, maar gaf haar wel advies hoe ze de stoel – die volgens haar slecht gemaakt was – kon repareren. “Na de zomer ga ik een opleiding tot meubelmaker doen, dus ik vind het heel leuk om met deze stoel te oefenen”, zei de vrouw.

Cd-speler
Bij elektriciens Willem en Theo was het als vanouds druk. Een hoogzwangere buurtbewoonster kreeg onder leiding van Willem haar cd-speler weer aan de praat. “De vergrendeling van het klepje waarmee je hem open doet, deed het niet meer”, vertelt Willem. “We hebben het veertje eruit gehaald. Nu kun je het klepje gewoon handmatig open en dicht doen.” Willem hielp de vrouw ook nog bij de reparatie van een klok. Dat was volgens hem heel eenvoudig: “De wijzertjes waren krom en liepen tegen elkaar aan. We hebben ze eraf geschroefd en recht gemaakt. Toen deed-ie het weer.”

Ook naaister Nan had het druk. Onder de kastanjeboom gaf zij tal van bezoekers goede raad. Zo adviseerde zij een man die een naad wilde leggen in een lapje gladde stof, om de vouw er van tevoren in te strijken. “Dat naait makkelijker, dan glipt de stof niet zo weg.” Eén bezoekster kwam met een hele rugzak vol te repareren kleding. Ze had uren werk en kon het ook bijna allemaal zelf. “Maar het is fijn om toch even advies te kunnen vragen aan een vakvrouw, en ik vind het Repair Café ook gewoon gezellig.”

19 september in De Havelaar
In de zomermaanden zijn er verder geen Repair Cafés meer. “Maar op 19 september zijn we terug in De Havelaar”, aldus Martine Postma van de Stichting Repair Café. “En op internet gaan we ook in de zomer gewoon door. De website wordt gewoon bijgehouden en vragen die via www.repaircafe.nl binnenkomen, zullen zo veel mogelijk worden beantwoord. We blijven dus aanspreekbaar!”

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top