skip to Main Content

Repair Café-vrijwilligers weten het al jaren: repareren is niet alleen nuttig, het is vooral ook heel erg leuk. Met je eigen handen iets repareren geeft een ongelooflijk goed gevoel. Het maakt je trots en onafhankelijk. Het laat je zien: duurzaam leven hoeft niet ingewikkeld en duur te zijn, het is voor iedereen binnen handbereik. Ook voor mij. Ik kan er vandaag mee beginnen.

Keuzevak in het vmbo

Voor een duurzame toekomst is het heel belangrijk dat repareren weer normaal wordt. Daarom zijn we ongelooflijk blij met het initiatief van TalentStad Zwolle. Deze vmbo-school wil een nieuw keuzevak Repareren introduceren.

De afgelopen maanden hebben we, samen met partners in het onderwijs, een online inspiratiemagazine samengesteld om de positieve kanten van zo’n keuzevak te belichten. Dit magazine is nu te lezen op Repareren.nu.

Repareren.nu: 1001 goede redenen om te leren repareren in het vmbo. Foto’s: Hans van der Woerd

Heel verschillende motivaties

In het magazine laten elf betrokkenen hun licht schijnen over repareren als nieuw beroepsgericht keuzevak op het vmbo. Ze doen dat vanuit het onderwijs, de Rijksoverheid, gemeenten, bedrijven, Repair Cafés en circulaire ambachtscentra. En vanuit heel verschillende motivaties.

Een schooldirecteur wil de circulaire economie dichtbij al zijn vmbo-leerlingen brengen. Mbo-docenten willen jongeren op tijd inspireren voor een praktische opleiding in de techniek. Een ondernemer wijst op de groeiende markt voor gerefurbishte producten die zit te springen om personeel. Een duurzame pionier wil zowel leerlingen als docenten bewust maken van de voordelen van repareren. Een beleidsmaker benoemt de enorme milieu-impact van spullen – groter dan die van vlees eten of reizen. Een student ervaart het plezier van zelf kunnen repareren, het maakt onafhankelijk en zelfbewust.

Laat je inspireren op Repareren.nu

Allemaal zijn zij het erover eens: als we van Nederland een circulaire economie willen maken, dan moeten we nú hard aan de bak om jongeren te leren repareren. Doe jij ook mee? Ga naar Repareren.nu en laat je inspireren!

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top