
Vijf jaar geleden was er één Repair Café, in Amsterdam. Nu zijn het er 750, verspreid over achttien landen. En de vrijwilligers van al deze Repair Cafés repareren samen maandelijks ruim 13.000 producten!
Het aantal Repair Cafés blijft groeien. De laatste landen die aan de Repair Café-wereldkaart zijn toegevoegd, zijn Chili en Japan. En als het aan een initiatiefnemer in Egypte ligt, worden binnenkort in negentien landen reparaties uitgevoerd onder de vlag van het Repair Café.
Met het aantal Repair Cafés, blijft ook het aantal reparerende vrijwilligers en het aantal bezoekers stijgen. Als de vrijwilligers van één Repair Café per maand gemiddeld achttien producten repareren, dan worden maandelijks in Repair Cafés wereldwijd 13.500 producten van de afvalberg gered.
Dat is natuurlijk prachtig, maar veel producten zijn eigenlijk niet gemaakt voor reparatie. Daar wil Stichting Repair Café verandering in brengen. Daarom zet zij zich op Europees niveau in voor duurzame en repareerbare goederen. Op een congres in Brussel sprak Repair Café-bedenker Martine Postma onlangs over de maatregelen die daarvoor nodig zijn.
Landelijke Repair Café-dag
Op 30 mei werd in Nederland de jaarlijkse Landelijke Repair Café-dag georganiseerd. Hier kwamen ruim honderd vrijwilligers van Nederlandse Repair Cafés bijeen om ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren.
Er werd onder meer gesproken over repareerbaarheid van spullen, de mogelijkheden van 3D-printen, de do’s en don’ts van veilig werken en het organiseren van Repair Cafés voor en met zwakkere groepen.
Op de landelijke dag wisselden de vrijwilligers ook succesverhalen uit. Eén man luisterde alleen maar. Toen hem werd gevraagd of hij ook iets wilde vertellen over zijn Repair Café, zei hij: “ik vind het moeilijk om één ding te noemen, bij ons loopt eigenlijk alles op rolletjes.”
Dit bericht heeft 0 reacties