Na de zomerstop was het op 19 september eindelijk weer zo ver: in Amsterdam werd het eerste Repair Café van het nieuwe seizoen gehouden. Buurtbewoners en bezoekers van verder weg konden in Buurtcentrum De Ha- velaar terecht met kapotte spullen. En ze kwamen! Veel elektronica werd ge- repareerd, net als houten speelgoed, fietsen en kleding.
Nieuwe trend
Elektriciens Theo en Paul signaleerden een nieuwe trend in het Repair Café. “Mensen nemen per persoon steeds meer apparaten mee”, ver- telt Theo. “Dat geeft wel aan dat het Repair Café in een grote behoefte voor- ziet.” Theo kreeg bijvoorbeeld iemand aan zijn tafel met een kapotte pick-up, cd- speler en versterker. Hij repareerde ze alle drie, tot grote vreugde van de eigenaar. Toch denken de elektriciens dat ze in het vervolg een maximum van twee apparaten per persoon moeten hanteren. Paul: “Anders komen er op een Repair Café-middag te weinig mensen aan de beurt en moet iedereen eindeloos wachten.”
Vooraf foto mailen
Bij de tafel van meubelmaker Mirjam hoefde (nog) niet te worden gewacht. “Ik merk dat mensen mij veel reparatieadvies vragen over dingen die ze niet bij zich hebben”, vertelt Mirjam. “Een kast of stoel is natuurlijk ook minder makkelijk mee te nemen naar het Repair Café dan een staafmixer.” Mirjam adviseerde veel bezoekers om een foto van het kapotte meubelstuk te maken en die per mail te versturen naar de Stichting Repair Café. “Ik kan het dan thuis op de computer even bekijken en beoordelen of het zin heeft dat iemand het ding meeneemt naar het volgende Repair Café.”
Een prima werkwijze, vindt Martine Postma van de Stichting Repair Café. “Niet alleen voor meubels trouwens. Iedereen die vooraf wil weten of het zin heeft om ergens mee langs te komen, kan een foto mailen naar info@repaircafe.nl.” Ze voegt er lachend aan toe: “Wie weet kunnen we er ooit nog een mooie fotocollectie uit samenstellen.”
IJzerzaag
Bij fietsenmakers Peter en Nico was het behoorlijk druk. Ook de zelfwerk- zaamheid van de bezoekers viel dit keer op. Een vrouw was fanatiek in de weer met een ijzerzaag. Ze moest een boutje afzagen, dat na het vast- zetten van haar spatbord het slot in de weg zat. Een andere bezoeker wilde van de fietsenmakers leren hoe hij een nieuwe binnenband in zijn achterwiel kon zetten. “Ik weet dat het niet moeilijk is, maar ik wil het gewoon een keer goed leren, zodat ik het voortaan zelf kan.” Hij had zelf een nieuwe binnenband meegebracht.
Gerepareerde stofdoek
Naaisters Nan en Miranda werkten de hele middag gestaag door. Ze assisteerden bij tal van reparaties. Nan, lachend: “Maar het mooiste vond ik toch wel toen een vrouw naar me toe kwam met een stofdoek waarvan het randje een beetje was gaan rafelen. Dat vond ze niet mooi. Ik heb haar laten zien hoe ze dat randje met een eenvoudig steekje netjes kan omzomen. Zoiets maakt mijn hele dag goed.”
Dit bericht heeft 0 reacties