skip to Main Content

Heb jij tijd over? En wil je die nuttig én plezierig besteden? Doe net als Manon Thijssen: word vrijwilliger bij een Repair Café.

Manon verdient de kost als onderwijsmanager bij de studie Farmacie, aan de Universiteit Utrecht. Maar elke laatste zaterdagmiddag van de maand gaat ze belangeloos aan de slag bij Repair Café Utrecht-Oost. Als textielvrijwilliger. “Ik repareer kleding, maar ook kussenslopen, tasjes, gordijnen… Er komt echt van alles langs!”, vertelt Manon.

Bezoekers helpen mee

“Meestal zijn er in ons Repair Café twee textielvrijwilligers. Het is leuk om dan samen te sparren: hoe kun je een reparatie het beste uitvoeren? Vaak is dat een beetje puzzelen.” Manon betrekt ook de bezoeker bij het repareren. “Bij naaiklusjes met de hand laat ik bezoekers meedoen. En broekspijpen spelden bijvoorbeeld, daar kunnen ze ook bij helpen.”

Nu doe ik eindelijk iets goeds, dacht Manon toen ze ruim drie jaar geleden haar entree in het Repair Café maakte – haar eerste vrijwilligerswerk ooit. Ze kende Repair Café via de verhalen van haar partner Maurice, die in Repair Café Utrecht-Oost actief is als reparateur van elektrische apparaten. Manon: “Hij vertelde me na elke repareerbijeenkomst wat voor apparaten bezoekers allemaal hadden meegebracht. Of hij vertelde trots dat hij een moeilijke reparatie met succes had uitgevoerd.”

Als kind geleerd

Toen een van de naaisters vertrok, vroeg Maurice of het niet iets voor Manon was om naaiwerk in het Repair Café te doen. Manon: “Thuis repareer ik eigenlijk nooit kleding, maar ik ben wel gewend zelf kleding te maken. Als kind heb ik dat geleerd door te kijken hoe mijn moeder dat deed.”

Haar vrijwilligerswerk in het Repair Café bevalt Manon goed. “Mensen zijn zó blij als je iets voor ze hebt gerepareerd. Vooral als ze ergens aan gehecht zijn. En dan word je zelf ook blij. Een keer kwam een vrouw met een oud lapje bij me; zo’n spuugdoekje voor baby’s. Tot op de dráád versleten! Toch wilde die vrouw het laten zomen. Ze gebruikt het doekje voor de hond en wil het niet weggooien. Nou, dan leg ik er een zoom in.”

Onderling de grootste lol

Manon vindt de repareerbijeenkomsten “supergezellig”. “Ik heb er altijd een vrolijke middag. We hebben met de andere textielvrijwilligers onderling de grootste lol. Dit vrijwilligerswerk is echt ontspannend, ook doordat het maar één middag per maand is”, aldus de enthousiaste vrijwilliger.

Doe ook mee in het Repair Café. Word vrijwilliger!

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top