skip to Main Content

Wie wel eens fietsen repareert weet: je krijgt al snel pijn aan knieën en rug door het werken op de harde grond. Een van de vrijwilligers van Repair Café Heerlen bedacht daarom speciaal voor het Repair Café een fietsenstandaard. Door de fiets op deze constructie te plaatsen, kunnen de wielen vrij draaien, terwijl je op stahoogte kunt werken. Lees hier hoe je de standaard zelf kunt bouwen.

Comfortabel werken
Bij Repair Café Gered Goed Heerlen komen regelmatig bezoekers met kapotte fietsen langs. Vrijwilliger Remco Wijckmans: “Na een paar fietsen wordt het vrij ongemakkelijk als je steeds op de grond moet werken. Daarom bedacht ik een hoge constructie, waarmee je comfortabel kunt werken.”
Voor de handige mannen en vrouwen onder ons volgt hieronder een uitleg van Remco over het in elkaar zetten van de fietsenstandaard. De foto’s staan onderaan het bericht. Klik op de foto’s voor een vergroting.

– De basis van de standaard is gemaakt van een bestaande standaard (driepoot foto 1) die gebruikt wordt voor bouwlampen. De standaard is te krijgen bij onder andere Bouwmaat en kost €34,- ex BTW.

–  Om de fiets op te takelen is een oude ratellier gebruikt en aangepast (foto 2). Je kunt ook iets anders verzinnen om de fiets gemakkelijk omhoog te krijgen.

– Ik heb een metertje meubelbuis gekocht voor de onderbuis en voor de bovenste uitschuifbuis. De juiste diameters: 35 en 42 mm inwendig. De takel-armen (foto 3) zijn gemaakt van 22 mm. dunwandige gegalvaniseerde cv buis. Omdat dit makkelijk met een buigijzer te buigen is. In de beide bochten, ter versteviging, een stripje platijzer inlassen.

– In de uiteindes van de cv buis heb ik aan beide zijden een katrolletje (Gamma) m.b.v. een popnageltje vastgemaakt. Het touw gaat door de buis over de katrolletjes (foto 4). Takelarmen zijn tevens draaibaar waardoor de afstand van fiets tot standaard te wijzigen is.

– Voor het gemak heb ik nog twee steunarmen (foto 5) gemaakt. Deze zijn uitschuifbaar en knikbaar op het eind. Dit maakt dat de fiets niet te erg gaat bewegen bij het repareren. De uitschuifarmpjes zijn inwendig door een koord beveiligd waardoor ze niet helemaal uit elkaar kunnen vallen.

– De enige maten waaraan je gebonden bent zijn de buismaten van de (bouwlamp) standaard, verder ben je helemaal vrij om de standaard naar eigen inzicht uit te voeren. Het gebruik van een lasapparaat is nodig.

Kosten waren ongeveer €70,- maar dat komt merendeels omdat ik een ‘verzamelaar’ ben en van alles in opslag heb liggen. Dat spaart dan gauw een €50,- Alles nieuw: dan zal het rond de €130,- zijn. Nog vragen? Mail naar [email protected] t.a.v Remco Wijckmans.

1. driepoot / standaard
2. Lier
3. takelarm
4. katrol takelarm
5. Steunarm
Het eindresultaat!

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top