
Dit voorjaar delen 27 Repair Cafés gerepareerde smartphones uit aan mensen die bijvoorbeeld het geld missen om er zelf een te kopen. Na een oproep in december ontving onze partner ReplaceDirect bijna vierhonderd oude telefoons en repareerde er ruim vijftig.
‘Heb jij ook twee smartphones, één die je gebruikt en één die ligt te verstoffen in een la?’ Die vraag stelden we begin december aan ons netwerk. Niet veel later stuurde Hicham Ezzohari, marketeer bij ReplaceDirect, ons een foto van stapels enveloppen met oude telefoons. Er zaten drie jaar oude smartphones bij, maar ook mobieltjes uit 1995.
Repareren of recyclen
Door deze actie ontdekte de marketeer dat helaas niet alle telefoons te repareren en te doneren zijn. Volgens Hicham zijn er verrassend veel goed werkende smartphones binnen gekomen zoals diverse Samsung Galaxy S4 modellen. Opvallend waren de (oudere) iPhones van Apple. Neem nou een iPhone 4 uit 2010, deze zou het volgens Hicham met een nieuwe accu nog prima doen. Maar omdat de iPhone 4 geen beveiligingssoftware-updates meer krijgt van Apple, is die onveilig in gebruik. Hicham: “Samen met Stichting Repair Café willen wij een einde maken aan de wegwerpeconomie, maar we willen geen onveilige smartphones doneren.”
Wat gebeurt er met de smartphones die niet worden gerepareerd? “Die gaan via het Nederlandse bedrijf Closing the Loop naar recyclefabrieken in België”, vertelt Hicham. “Daar worden de grondstoffen zo goed mogelijk van elkaar gescheiden, zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt.”
In maart verstuurt ReplaceDirect de gerepareerde smartphones naar de Repair Cafés.

Dit bericht heeft 0 reacties