skip to Main Content

Douwe van der Helm is al zeven jaar actief als reparateur bij Repair Café Steenwijkerland. In die periode heeft hij niet alleen veel spullen gerepareerd, hij heeft ook tientallen verhalen over bijzondere reparaties opgetekend. Deze persoonlijke en vaak ontroerende verhalen heeft hij nu gebundeld in een eenvoudige, zelf verzorgde uitgave, met een voorwoord van Martine Postma.

Hieronder een voorpublicatie uit dit unieke boekje. Wil je het hele boekje lezen? Dat kan! Bestel het voor € 5 bij Douwe van der Helm.

 

Zwarte en witte kralen

Tussen de aanbieders van defecte apparaten stond een vrouw van rond de 40 jaar met een prachtige bos rood/bruin krullend haar. Ze was gekleed in ietwat vale jeans met daaronder witte sneakers. Een kort zwart jack maakte haar tot een aantrekkelijke en zelfverzekerde vrouw.

Ze haalde uit de tas een plankje van 30 bij 30 cm met daarop een aantal stokjes van zo’n 10 cm hoog. Een van deze stokjes was afgebroken. Die moest dus worden gerepareerd. Ha, eindelijk een reparatie van een houten voorwerp, zodat al snel mijn kant op werd gekeken.

Mevrouw ging tegenover mij zitten en trok haar jack uit. Een fleurige trui kwam tevoorschijn die qua kleur uitstekend paste bij de rood/bruine haren. Ze zette voorzichtig het plankje op tafel en viste onder uit de tas het stokje dat afgebroken was.

Ik telde de stokjes; het waren er 12, inclusief het stokje dat afgebroken was. In eerste instantie ging mijn aandacht uit naar de reparatie. Het stokje was iets boven de plek waar het vast zat aan het plankje gebroken. Reparatie betekende dus lijmen.

Terwijl ik bezig was met het lijmen, vroeg ik haar naar de betekenis van dit plankje met stokjes. In eerste instantie was de mevrouw ietwat vaag met haar antwoord. Het enige dat ze kwijt wilde was dat haar vader het voor haar had gemaakt.

Omdat ik de twijfel in haar stem hoorde, vroeg ik eerst maar niet verder. Toen de reparatie klaar was, gaf ik haar het plankje terug en adviseerde haar het een nachtje te laten drogen voordat het weer gebruikt kon worden.

Tot mijn verbazing zei ze dat ze hoopte dat ze het in haar leven nooit weer hoefde te gebruiken. Ze moet die verbazing op mijn gezicht gezien hebben en besloot het verhaal achter het plankje te vertellen.

Toen ze een jaar of 30 was kreeg ze in haar leven een zware depressie. Werk en privé-problemen waren daar de oorzaak van. Eerst zat ze lang thuis, lag veel in bed en wilde niemand ontvangen. Behalve haar ouders, kwam er in die eerste zwarte periode niemand langs.

Toen ze tot het besef kwam dat dit niet zo langer kon doorgaan, zocht ze hulp. Lange tijd liep ze bij psychologen en psychiaters, volgde ze allerlei programma’s en probeerde weer haar leven op te pakken. Goede en slechte dagen wisselden elkaar af en ze had niet echt het gevoel dat er veel verbetering in zat. Het was in die periode dat haar vader het plankje met de twaalf stokjes aan haar gaf. Hij had het zelf gemaakt.

Ook gaf hij haar twee zakjes met kralen. Een zakje met witte en een zakje met zwarte kralen. Elk stokje stelde een maand in het jaar voor. De witte kralen stonden voor een goede dag en de zwarte kralen voor een slechte dag. Aan het eind van iedere dag moest ze zich afvragen of het een goede of slechte dag geweest was. Was het een goede dag geweest, dan deed ze een witte kraal om het stokje. Bij een slechte dag ging er een zwarte omheen.

De eerste maanden waren de zwarte kralen nog in de meerderheid, maar langzaamaan kregen de witte kralen de overhand. Uiteindelijk waren het nagenoeg nog alleen maar witte kralen die hun weg naar de stokjes hadden gevonden.

Haar vader was enkele jaren geleden overleden. Gelukkig had hij haar volledig herstel nog mogen meemaken. Het plankje was in een kast terecht gekomen en onlangs bij het opruimen gevallen. Vandaar dat ze hier nu bij ons zat.

Om te voorkomen dat het stokje vroegtijdig zou afbreken, deed ik er een stukje tape omheen. Dat kon ze er de volgende dag weer afhalen. Ik hoopte voor haar dat ze het nooit weer hoefde te gebruiken, maar alleen als aandenken aan haar vader ergens een mooi plekje in huis zou geven.

We waren allemaal een beetje stil geworden van dit mooie verhaal.


‘Bijzondere verhalen uit een Repair Café’ is voor € 5 te bestellen bij Douwe van der Helm.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Nou Douwe,

    Ik kom ook na de lockdown langs met mij Nespresso aparaat om te kijken of hij nog te maken valt maar jou bundel ga ik zeker kopen!
    Mooi, ontroerend verhaal!

    Alvast een gezond en succesvol 2021 aan jou en alle lezers!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top