skip to Main Content

Waarom bezoeken mensen een Repair Café? Sommige willen afval voorkomen, andere zijn gewoon erg aan een bepaald voorwerp gehecht. Samuel Zwaan uit Utrecht heeft een onvervangbare koffiemolen uit het voormalige Oost-Duitsland.

De koffiemolen heeft veel meegemaakt. Dictatuur. De bouw en val van de Muur. Een verhuizing naar het Westen. Maar hij maalt daar niet om. Sterker nog: hij maalt helemaal niet meer. Een tijdje geleden zei hij “PANG!” tijdens zijn dagelijkse werk. Kortsluiting. “Ik ben wel een beetje technisch, maar niet genoeg om dit te repareren”, zegt Samuel Zwaan. Weggooien was voor hem geen optie. Daarom zit hij nu bij reparateur Taco van Boven, in Repair Café Utrecht-Oost.

Duitse degelijkheid

“Zo’n zes jaar geleden woonde ik in Berlijn”, vertelt Samuel. “Ik was daar een paar jaar, voor mijn werk als IT’er. Op een rommelmarkt zocht ik een elektrische koffiemolen. Ik zocht bewust een Duits merk. Want Duitse apparaten staan bekend om hun degelijkheid. Toen vond ik deze. Hij is in de DDR gemaakt. Voor mij is het een stukje Berlijn dat ik heb meegenomen toen ik weer naar Nederland kwam.”

Geen plastic en aluminium onderdeeltjes

Volgens reparateur Taco is de koffiemolen minstens vijftig jaar oud. “Dat zie je aan het feit dat er vrijwel geen plastic en aluminium onderdeeltjes in zitten.” Eén onderdeel, de ontstoringscondensator, heeft hij losgemaakt en vist hij er met een grote pincet uit. Het is de veroorzaker van de kortsluiting. Zonder dat onderdeel werkt het apparaat ook prima, legt Taco uit.

Hij ziet hij dat het stukje snoer dat in het apparaat steekt, een beetje verbrand is. Ook dat verwijdert hij, door het snoer iets in te korten. Na wat soldeerwerk stopt Taco alle onderdeeltjes handig terug in de behuizing. Hij schroeft het deksel vast, steekt de stekker in het stopcontact en – ja! De mesjes draaien weer vervaarlijk rond.

De stelling van reparateur Taco van Boven: hoe ouder een voorwerp, hoe beter te repareren

Samuel is blij. “Ik wist niet of hij nog gemaakt kon worden. Vooral omdat hij zo oud is.” Daarover had hij zich geen zorgen hoeven maken, zegt Taco. Zijn stelling is: hoe ouder, hoe beter te repareren.

Kom ook naar het Repair Café!

Heb jij ook een onvervangbaar voorwerp dat kapot is? Kom dan naar een Repair Café bij jou in de buurt!

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top