skip to Main Content

Utrecht fietst en het Repair Café doet mee. In aanloop naar de Tour de France heeft de Utrechtse stichting Harten voor Sport een Bike Repair Café en een Bike Repair Shop opgezet. De afgelopen vier maanden heeft de organisatie al op 45 scholen een fietsreparatieworkshop gegeven.

Kinderen, docenten en bewoners van de stad Utrecht bleken behoefte te hebben aan ondersteuning bij kleine fietsreparaties en controles op onderhoud en veiligheid. Harten voor Sport, een organisatie die zich inzet voor sporten en bewegen in de buurt, richtte daarom een speciaal Repair Café op.

“Hulp krijgen bij een reparatie, zelf repareren, en ervan leren. Het Repair Café-concept sprak ons aan”, verklaart Jos Smulders van Harten voor Sport. De stichting heeft twee Repair Café-vormen. Een Bike Repair Café, dit is echt een Repair Café maar dan speciaal voor fietsen. En een Bike Repair Shop, daarmee bezoekt Harten voor Sport basisscholen.

Fietsfixers
Voor de Bike Repair Cafés heeft de stichting wijkfietsteams opgericht. Deze bestaan uit vrijwillige fietsfixers die begeleiding krijgen van medewerkers van Harten voor Sport. Tussen 26 maart en 26 juni zijn er al 23 Bike Repair Cafés georganiseerd waar zo’n 400 Utrechtse bewoners aan hebben deelgenomen. De fietsfixers voeren niet alleen kleine reparaties uit, ze geven ook fietslessen en organiseren fietstochten.

Met de Bike Repair Café Shops bezoekt Harten voor Sport basisscholen. Sinds 26 maart heeft de stichting al 45 scholen bezocht. Maar liefst 3.500 kinderen leerden een band plakken en kregen hier een diploma en een fietsbel voor terug.

Geen concurrentie
“Professionele fietsenmakers zien ons zelden als concurrenten”, vertelt Jos. “De fietsfixers doen alleen kleine reparaties, voor grotere reparaties verwijzen ze de deelnemers door naar lokale reparateurs. En het materiaal dat we gebruiken kopen we ook in bij de lokale ondernemers.

En gaat Harten voor Sport na de start van de Tour de France, op 4 en 5 juli in Utrecht, door met de Repair Cafés? “Ja”, zegt Jos. “We zijn ons nu al aan het voorbereiden op de periode na de zomervakantie. De Bike Repair Cafés gaan sowieso door met de reparaties en fietslessen, en de Bike Repair Shops voor basisscholen waarschijnlijk ook. Ons doel? Zo veel mogelijk Utrechters helpen bij het gaan en blijven fietsen.”

Bekijk ook de filmpjes die Harten voor Sport maakte.

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top