Bijzondere ontdekkingsreis
Repareren begint met aandacht geven. Wat is er mis met een voorwerp, waardoor werkt het niet meer? Om dit te ontdekken gaat een reparateur op dezelfde manier te werk als een dokter: door te kijken, luisteren, voelen. Door vragen te stellen en dingen te proberen. Nu is er een tentoonstelling die je meeneemt op deze bijzondere ontdekkingsreis.

Door de coronabeperkingen is de tentoonstelling op dit moment alleen online te zien. Zodra de stukken ook weer fysiek op reis gaan, laten we dat via deze pagina weten. 

Unieke tentoonstelling
Rond het tienjarig bestaan van Repair Café hebben we een unieke tentoonstelling ontwikkeld: MOOI STUK! Ode aan de reparatie. In deze expositie worden vijf gerepareerde voorwerpen getoond alsof het museumstukken zijn. Bij elk voorwerp hoort een geluidsfragment, waarin een reparateur vertelt over de reparatie van het voorwerp.

Het avontuur van repareren
Een gebroken stoel, een handvat dat niet meer uitschuift, een lekkend koffieapparaat, een winkelhaak of een kapot scherm. Het zijn mankementen waar we geregeld mee te maken hebben. Ergernis of uitdaging? Afscheid of mogelijkheid? In deze pop-up tentoonstelling staat het avontuur van vijf reparaties centraal.

Op reis langs bibliotheken in heel Nederland
De tentoonstelling is een idee van ontwerper Tom Loois en onderzoeker/curator Joanna van der Zanden. Zij bedacht samen met Martine Postma het hele jubileumprogramma voor tien jaar Repair Café. De vijf stukken en reparatieverhalen reizen langs bibliotheken in het hele land, van Sittard tot Joure. Bezoek de tentoonstelling op de volgende plaatsen:

Ook in jouw bibliotheek?
Wil jij de tentoonstelling ook naar de bibliotheek in jouw woonplaats halen? Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer over de voorwaarden.

Praktische informatie
* De tentoonstelling is te boeken vanaf 22 oktober 2020;
* Het is een flexibele tentoonstelling. De onderdelen zijn bij elkaar te plaatsen, maar ook verspreid over een grotere ruimte;
* We bieden een communicatiepakket met o.m. posters en campagnemateriaal;
* De tentoonstelling is perfect om er een programma (lezing, workshop…) bij te verzorgen over thema’s als duurzaamheid, reparatie, wegwerpmaatschappij, kennisoverdracht, contact tussen generaties, circulaire eceonomie, maakindustrie, afval. Eventueel kunnen wij hierin adviseren;
* We vragen een bijdrage in de vervoers- en opbouwkosten;
* De bibliotheek dient zorg te dragen voor een verzekering (waarde van de expositie is 7.000 euro).
* Lees ook alvast de handleiding die we hebben gemaakt.