skip to Main Content

Al ruim vier jaar reist de Repair Café-tentoonselling ‘MOOI STUK! Ode aan de reparatie’ door het land. In die tijd zijn de stukken op tal van plaatsen in- en uitgeladen, op- en afgebouwd en aangeraakt door duizenden bezoekers in bibliotheken, buurthuizen en zelfs sporthallen. Bij zulk intensief gebruik gaat er natuurlijk wel eens iets kapot. Dan treedt het Repair Café-motto in werking: Weggooien? Mooi niet!

Tandwiel in draaischijf gebroken door overbelasting

In de expositie worden vijf gerepareerde voorwerpen (een stoel, een koffieapparaat, een rolkoffer, een spijkerbroek en een smartphone) getoond alsof het museumstukken zijn. De voorwerpen draaien rond op houten plateaus, gemonteerd op kunststof draaischijven. Bij de stoel ging dat drie jaar goed. Toen hield de draaischijf ermee op. Het tandwiel onderaan de schijf bleek gebroken (zie foto), waarschijnlijk door overbelasting. Wat te doen? Een nieuwe draaischijf kopen? Dat past niet bij de boodschap van MOOI STUK! 

Het witte tandwiel in het midden van de draaischijf is bovenaan gebroken

Onze reparateur Peter Heijink stelde voor de draaischijf te repareren. Met een 3D-printer wilde hij een nieuw tandwiel maken. Ook wilde hij de schijf aan de rand ondersteunen met transportwielen, zodat het plateau het gewicht beter kan dragen. Peter heeft hierbij samengewerkt met Bas Flipsen, industrieel ontwerper aan de TU Delft. Bas verdiept zich al langer in 3D-printen voor reparatie. De inzet: met een nieuw tandwiel van 10 gram voorkomen dat 1500 gram materiaal moet worden weggegooid!

Vier pogingen om te komen tot een goed 3D-geprint tandwiel

Bas en Peter hadden vier pogingen nodig om te komen tot een goed passend tandwiel. Bij de laatste poging was het raak! Ben je benieuwd wat Bas en Peter precies hebben gedaan om de draaischijf te repareren? Bekijk dan de beschrijving van de reparatie op repareerplatform iFixit. We hopen dat de stoel met het nieuwe 3D-geprinte tandwiel weer lang kan draaien.

Vier pogingen waren nodig om te komen tot een goed passend tandwiel

Meer informatie

Dit bericht heeft een reactie

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top