skip to Main Content

Ontwerpers van de toekomst willen leren repareerbare producten te maken. Dat bleek op dinsdag 9 juni tijdens een online-sessie met studenten productontwerp van de Hogeschool van Amsterdam. Docent Jeroen van Vorsselen had negen Repair Café-reparateurs uitgenodigd als experts om hun ervaringen over repareerbaarheid te delen.

Bestaand product verbeteren
De eerstejaarsstudenten hebben de afgelopen weken gewerkt aan een opdracht om een bestaand product opnieuw te ontwerpen, op zo’n manier dat het beter repareerbaar wordt. Tijdens de sessie legden ze hun ontwerpen voor aan reparateurs van zeven Repair Cafés in Amsterdam.


Maarten Bijlsma ontwierp een broodrooster met uitneembare verwarmingselementen

Uitneembaar verwarmingselement
Student Maarten Bijlsma koos een broodrooster om opnieuw te ontwerpen. Hij laat zijn schetsen zien aan reparateur Bert Hamming. In Maartens ontwerp zijn de verwarmingselementen uitneembaar. Een goed idee, vindt Bert. “De dunne draad die om het verwarmingsplaatje heen loopt breekt nog wel eens. Dat is een veel voorkomend defect bij broodroosters. Repareren is dan lastig omdat je het verwarmingselement er niet uit kunt halen. In jouw ontwerp is dat echt een verbetering.”

Gewone kruiskopschroeven
Bert geeft tijdens de sessie ook algemene tips die producten beter repareerbaar maken. “Let er altijd op dat een reparateur een voorwerp open kan maken”, adviseert hij aan de studenten. “Zorg bijvoorbeeld dat schroeven makkelijk bereikbaar zijn en gebruik gewone kruiskopschroeven, waar gewone mensen een schroevendraaier voor hebben.”

Ook voor het ontwerp binnen in het product heeft Bert allerlei tips: “Gebruik zoveel mogelijk standaardonderdelen die een reparateur kan vervangen. En geef bij kleine elementjes zoals een warmtebeveiliging aan welke waarde de beveiliging heeft. Die informatie moet erbij zitten als je zo’n element wilt vervangen.”


Judy de Jong kiest voor een schuifverbinding om de zool op haar repareerbare strijkijzer te monteren

Puzzeltje voor de reparateur
In een andere virtuele ruimte bekijkt Peter Heijink een aantal strijkijzerontwerpen. Student Judy de Jong wil de zool van haar strijkijzer bevestigen met een schuifverbinding, die wordt vastgezet met één enkele schroef. “Een schuifverbinding is een ideale manier om iets simpel in elkaar te zetten”, vindt Peter. “Maar je geeft een reparateur daarmee wel een puzzeltje; die ziet misschien niet meteen dat het een schuifverbinding is. Daardoor kun je het risico lopen dat een reparateur toch gaat wrikken om de zool los te krijgen.”

Een van Peters adviezen voor repareerbaar ontwerp is dan ook: “Laat zo duidelijk mogelijk zien hoe iets in elkaar zit. Het kan helpen om bijvoorbeeld ergens een pijl bij te zetten. Dan weet je als reparateur dat je daar moet zoeken.”


Thijs Roest wil dat de accu van zijn haartrimmer makkelijk kan worden vervangen

Ongelooflijk veel geleerd
Docent Jeroen van Vorsselen is achteraf enthousiast over de sessie. “In diverse ruimtes werd echt goed gediscussieerd. De studenten hebben ongelooflijk veel geleerd. Het was heel waardevol om op deze manier te kunnen leren van echte reparateurs.”

Jeroen gaf het vak repareerbaar ontwerpen dit studiejaar voor het eerst. Het was aanvankelijk de bedoeling dat de studenten fysiek langs zouden gaan bij Repair Cafés om in gesprek te gaan met de reparateurs. De coronamaatregelen gooiden roet in het eten. “Maar volgend jaar gaan we dit vak zeker weer geven, hopelijk dan wel fysiek. Dan is het ook zeker weer de bedoeling de Repair Cafés erbij te betrekken.”

Dit bericht heeft een reactie

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top