skip to Main Content

De juiste temperatuur en stoomdosis zijn cruciaal om (stoom)strijkijzers goed te laten functioneren. Dit zijn echter ook punten waar ze vaak op stuklopen. Maar er is hoop: in het Repair Café wordt meer dan de helft van de (stoom)strijkijzers gerepareerd! Dat blijkt uit de RepairMonitor waarin Repair Café-reparateurs hun reparatiegegevens bijhouden.

De monitor laat de volgende top 6 van strijkijzerproblemen zien:
1. Stoomapparaat stoomt of spuit niet meer
2. De draad, snoer of stekker is kapot
3. Het apparaat doet niks meer
4. Het wordt niet of slecht warm
5. Het apparaat is lek
6. De schakelaar of knop doet het niet meer

Demontage van een strijkijzer

Om een strijkijzer te kunnen repareren, moet je het apparaat eerst openmaken. Dat is nog lang niet eenvoudig! Gelukkig weten Repair Café-reparateurs vaak raad. Het team van Repair Café Eindhoven-Woensel krijgt bijna alle strijkijzers wel open. Door goede samenwerking, geduld en overleg zijn vaak alle schroefjes te vinden. “Onder de strip op het handvat en onder het dopje waar je het waterreservoir moet bijvullen, zitten altijd schroefjes”, vertelt reparateur John. “Ook zitten ze vaak bij het lampje, vooraan bij de punt en onder de temperatuurschakelaar.” Handleidingen zoals bijvoorbeeld die van iFixit kunnen ook uitkomst bieden.

Onderhoud van een strijkijzer

Het overgrote deel van de strijkijzerproblemen lijkt te voorkomen door goed onderhoud, blijkt uit de RepairMonitor. Kalk, lekkage en verstopping zorgen ervoor dat het apparaat niet meer stoomt. Door het schoon te maken, opnieuw in elkaar te zetten en te smeren kun je dit oplossen. Om een lekkage te verhelpen, moet hierbij soms een onderdeel gelijmd worden.

Strijkijzer ontkalken

Bij erg veel kalkaanslag kan het hele apparaat vastlopen, waarschuwt John uit Eindhoven. Dat is bij stoomstrijkijzers een aandachtspunt, want kraanwater bevat kalk. In het apparaat zit een antikalkstaafje dat kalk uit het water trekt. Preventief kun je dit staafje, het strijkijzer en het waterreservoir goed uitspoelen. Gebruik hiervoor water met een beetje azijn of citroen. Bij veel aanslag kun je het staafje ook vier uur in een bakje schoonmaakazijn laten weken en daarna afspoelen met water. Antikalkstaafjes zijn vaak te bestellen via de fabrikant, bv. via Tefal of Calor.

Schoonmaaktips voor strijkijzers

Met azijn krijg je ook veel vuil van het strijkijzer af. Een verbrande zool (ijzeren onderkant) van een strijkijzer kun je schoonmaken door er een witte kaars overheen te halen als het strijkijzer lauw is. Strijk het kaarsvet daarna op een stukje keukenrolpapier af. Gesmolten polyester of vinyl aan de zool kun je verwijderen met een doekje met nagellakremover. Strijk dit over de zool heen als het strijkijzer koud is.

Snoeren van strijkijzers

Net als bij stofzuigers is het ook bij (stoom)strijkijzers belangrijk dat je er goed mee omgaat. Snoeren van strijkijzers gaan vaak kapot door ruw gebruik. In dat geval gaat het hele apparaat niet meer aan. Het is handig om aan de reparateur te vertellen hoe je met het apparaat bent omgegaan. Zo weet hij sneller waar hij moet zoeken.

Gelukkig is een draadbeuk makkelijk op te lossen. Meestal is er nog genoeg draad over en kan het snoer zonder al te veel problemen worden ingekort. Repair Cafés hebben hier vaak veel ervaring mee. Mocht de draad niet meer te redden zijn, dan zijn er nieuwe te koop voor minder dan een tientje. Het nieuwe of ingekorte snoer is vrij makkelijk te bevestigen via een kroonsteen in het apparaat zoals te zien is in deze video.

Repareer je strijkijzer zelf of kom langs in het Repair Café!

Heb jij hulp nodig bij het repareren van jouw strijkijzer? Kom dan naar een Repair Café bij jou in de buurt. Wil je de reparatie zelf doen? Vind dan een reparatiehandleiding bij iFixit! Je kunt deze stap-voor-stap-handleidingen natuurlijk ook gebruiken om jouw bezoek aan het Repair Café voor te bereiden. Zo lees je wat je ongeveer kunt verwachten.

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Het filmpje met de reparatie van het strijkijzer kun je beter niet meer gebruiken als referentie.
  Volgens mij is de aansluiting van het nieuwe snoer niet correct.
  De bruine draad wordt zo te zien verbonden op de aansluiting van de veiligheidsaarde en de aarddraad van het snoer wordt niet gebruikt.
  Ook wordt geen trekontlasting van het snoer gebruikt.
  Levensgevaarlijk en zeker geen reclame voor een repaircafé.

  Voor publicatie van een youtube filmpje via ons forum raad ik je aan eerst even een deskundige te laten kijken of het wel aan onze kwaliteitseisen voldoet.

  — wim —
  Levensgevaarlijk prutswerk.

 2. Een Calor GV 7460 stoomstrijkijzer stoomt niet meer. Doet niets, juist het strijkgedeelte warmt op. Wat kan de oorzaak zijn? Ik heb het deel waar reservoir is open gemaakt en paar metingen gedaan. Blijkbaar is er geen sturing van stroom tot aan de sensoren.

  1. Voor antwoorden op technische vragen kun je het beste contact opnemen met een Repair Café-team. Contactgegevens vind je via onze website. Je kunt je ook voor ons aanmelden voor ons forum. Daar worden reparatietips en technische informatie uitgewisseld. Succes met de reparatie!

 3. Goedemorgen,mijn stoomstrijkijzer doet het niet goed meer daar mijn snoer niet meer in orde is. Als het snoer gerepareerd kan worden is deze weer perfect. Ik woon in de alexanderpolder dicht bij de oosterhof in Rotterdam.volgens mij hebben jullie daar ook een winkel. Mag ik daar het adres van.kan het niet vinden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top