skip to Main Content

“Mensen moeten een stofzuiger normaal gebruiken.” Dat is de belangrijkste tip van Ed Maas, reparateur van Repair Café Zaandijk. Aan de stekker trekken, in plaats van aan het snoer, voorkomt al veel problemen. Veel mensen rollen het snoer heel hard uit. Hierdoor gaat het oprolmechanisme of het snoer in de machine snel kapot, en dan ben je verder van huis. Op zo’n moment moet de stofzuiger namelijk uit elkaar. Repair Café-reparateurs zien veel stofzuigers met snoer- en stekkerproblemen. Beide zijn makkelijk te voorkomen.

Stofzuiger uit elkaar halen

Het grootste reparatieprobleem bij stofzuigers is dat ze heel moeilijk uit elkaar te halen zijn. Dit komt doordat stofzuigers grotendeels in elkaar geklikt in plaats van geschroefd zijn. Je moet weten waar je druk moet uitoefenen en er breekt gemakkelijk iets af. Reparateurs weten vaak niet waar ze moeten beginnen met openmaken. Volgens Harmen Meijer, Repair Café-reparateur uit Delft, duurt “het openmaken meestal een uur en met de reparatie ben je zo klaar”. Gelukkig zijn er steeds meer demontagefilmpjes op internet te vinden als je op merk en modelnummer zoekt.

De oorzaak van stofzuigerproblemen blijft vaak onduidelijk. In de RepairMonitor, de database waarin Repair Café-reparateurs bijhouden wat ze repareren en hoe, werd bij 16 procent van de stofzuigers genoteerd dat de oorzaak van het defect niet duidelijk was.

Veel stofzuigers zijn niet echt kapot

Stofzuigers staan in de top 3 van meest aangeboden producten in het Repair Café. Uit de RepairMonitor blijkt dat stofzuigerreparaties kansrijk zijn. Tweederde van de ingevoerde reparaties is geslaagd en 10 procent van de eigenaren kreeg advies in het Repair Café.

Veel van de aangeboden stofzuigers zijn niet echt kapot. Repair Café Zaandijk krijgt bijvoorbeeld heel veel stofzuigers binnen die niet goed zijn onderhouden of gebruikt. Vaak is de zak vol waardoor de machine geen zuigkracht meer heeft.

Stofzuigerslang is soms verstopt

Ed Maas verzoekt bezoekers om eerst de stofzuiger schoon te maken en de zak te vervangen. Dit lost vaak al veel op. Als de zuigkracht toch wegblijft, “check of de slang verstopt zit: hand erop houden, geen lucht betekent verstopping.” De verstopping is meestal heel makkelijk door te prikken met bijvoorbeeld een breinaald of een bezemsteel. Dit is een van de vijf oplossingen die Repair Café-reparateurs vaak toepassen bij problemen met stofzuigers.

Topoplossingen bij stofzuigerproblemen

1. Snoer repareren of vervangen
2. Schakelaar vervangen
3. Filter vervangen of schoonmaken
4. Stekker vervangen
5. Verstopping verhelpen
(bron: RepairMonitor.org)

Koolborstels bij stofzuiger vervangen

Mocht er toch echt iets kapot zijn in de stofzuiger, dan blijkt vaak dat er een koolborstel vervangen moet worden. Dit essentiële onderdeel geeft de stroom aan de motor. Repair Café Zaandijk heeft hier een hele voorraad van. Dit onderdeel is goed te vervangen en is onder meer te verkrijgen via ReplaceDirect. Hulp bij het monteren kun je krijgen in het Repair Café.

Wanneer een stofzuiger niet meer te repareren is, ligt dat meestal aan de motor. In de RepairMonitor werd meermaals aangegeven dat de motor was doorgebrand. Soms kon een stofzuiger niet worden gerepareerd doordat onderdelen niet vervangbaar, niet beschikbaar of te duur waren.

Motor van stofzuiger repareren kán wel

Een niet werkende motor hoeft trouwens niet altijd het einde van een stofzuiger te betekenen. In deze YouTube-video wordt een recente Miele C3-stofzuiger met een niet goed functionerende motor succesvol gerepareerd voor bijna niets…

Knoppen, stekkers en snoeren van stofzuigers vervangen

Aan-uitknoppen en stekkerknoppen zijn voor veel merken en modellen juist wel goed te bestellen en te vervangen. Ook stekkers en snoeren zijn vrij gemakkelijk te herstellen of vervangen. Stofzuigeronderdelen zijn goed te verkrijgen via onderdelenwebsites zoals Parts.nl, Fiyo of FixPart.

Repareer je stofzuiger zelf of kom langs in het Repair Café!

Heb jij hulp nodig bij het repareren van jouw stofzuiger? Kom dan naar een Repair Café bij jou in de buurt. Wil je de reparatie zelf doen? Vind dan een reparatiehandleiding bij iFixit! Je kunt deze stap-voor-stap-handleidingen natuurlijk ook gebruiken om jouw bezoek aan het Repair Café voor te bereiden. Zo lees je wat je ongeveer kunt verwachten.

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Ik heb een Miele de luxe s 228 i. Snoer, kabel en motor zijn OK, maar de ontstoringsondensator is ontploft en niet meer te krijgen. Mijn VRAAG: hoe kun je 0,12 uF + 2x 2400pF vervangen en aansluiten? Heeft iemand nog een schakelschema?

  1. Ja , dat kan.
   Soms alleen maar haspel schoonmaken en smeren.
   Als de veer gebroken is hebben we hier van een paar merken en typen nog wel wat haspels als “orgaandonatie verkregen”.
   Henk 2

 2. Ik heb van mijn ma een nieuwe draadloze Steelstofzuiger/ met kruimeldief,gekregen van bij ALDI.
  Ik heb hem nog nooit gebruikt.
  Ik kan hem niet gebruiken want hij wil niet opladen. Terug brengen naar de ALDI is geen optie, want m’n ma heeft het kasticket niet meer. Ipv dat het rode lampje aanblijft tijdens het opladen,flikkert het de hele tijd. Zou zoiets hersteld kunnen worden?
  Dank je wel
  Fijne maandag

 3. Geachte, ik heb een steelstofzuiger van aeg cx7 waar de herlaadbare batterijen aan vervanging toe zijn. Als ik een nieuw batterijenpak koop kunnen jullie die dan plaatsen?
  Mvg, isie

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top