skip to Main Content

Stekkers, je gebruikt ze dagelijks. Soms gaan ze kapot. Als de pennetjes verbogen zijn of je hoort een knetterend geluid, en ziet vonken als je de stekker in het stopcontact steekt, dan is de oorzaak duidelijk. Is dit niet het geval, hoe kom je er dan achter wat er kapot is en hoe repareer je een stekker?

“De systeemstekker is al zo oud als de elektriciteit”, vertelt Repair Café-vrijwilliger Wijnand Klaver. Wijnand is al vijf jaar lang betrokken bij het Repair Café en geeft regelmatig klustrainingen voor huis-, tuin en keukenapparatuur.

“In het snoer zitten twee of drie koperdraadjes die contact moeten maken met het elektriciteitsnet. De stekker is het stevige omhulsel dat de draadjes op zijn plek houdt. Het belangrijkste zijn de koperen draadjes. Als die kapot zijn of niet goed vastzitten, dan kan de elektriciteit niet naar je apparaat.”

De stekker of het snoer?

Maar wat als de stekker het niet doet en je niet direct de oorzaak ziet? Wijnand legt uit wat je dan kunt doen: “bekijk eerst het snoer centimeter voor centimeter. Het zou kunnen dat er een scheurtje in het snoer zit en dat de koperdraadjes zijn beschadigd. Geen scheurtje? Steek dan de stekker in het stopcontact en beweeg het snoer, als je apparaat het ineens wel doet, zit er waarschijnlijk een breuk in het snoer.”

“Je kunt nu het snoer afknippen bij de beschadiging of de breuk en de stekker opnieuw monteren, of het hele snoer vervangen. Maar zegt Wijnand, “als je dit doet, haal dan wel eerst de stekker uit het stopcontact.”

Als er met het snoer niets mis, wat dan? “Dan is er iets mis met de stekker. Tegenwoordig zijn stekkers steeds vaker aangegoten. Je kunt ze dan niet van binnen bekijken. Als er wel een stevig snoer aan vast zit, kun je de stekker losknippen en een nieuwe stekker met schroefjes erop zetten.”

Bekijk het filmpje, en repareer jouw stekker

Hiervoor moet je het snoer strippen, de nieuwe stekker openmaken en de koperen draadjes goed vastmaken aan de stekker. Als je dit nog nooit hebt gedaan, bekijk dan dit filmpje. Hierin wordt uitgelegd hoe je een snoer stript, wat je moet doen met randaarde stekkers en hoe je de koperdraadjes vastmaakt aan de nieuwe stekker.

Wijnand heeft nog een laatste advies: “bij twijfel, kom naar het Repair Café! Dan kijkt een ervaren reparateur met je mee en kun je het de volgende keer zelf.

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top