skip to Main Content

Repair Cafés zijn geen eendagsvliegen: steeds meer Repair Cafés vieren intussen hun tienjarig jubileum. In de Eindhovense wijk Woensel was het op 3 maart zover.

Fons Weijts blikt terug op tien jaar Repair Café Eindhoven-Woensel

Fons Weijts startte het Repair Café daar in maart 2013. De oud-Philipsmedewerker en techniekdocent had ontdekt dat er in zijn woonplaats nog geen Repair Café was. Dat kon zo niet langer, vond Fons. Hij belde naar het kantoor van Stichting Repair Café in Amsterdam en kondigde aan dat hij er dan zelf een ging opzetten. Repair Café-bedenker Martine Postma memoreert het voorval in haar boek “Weggooien? Mooi niet!’ uit maart 2015. Dat boek markeerde het vijfjarig bestaan van de stichting.

Intussen telt Eindhoven acht Repair Cafés, waardoor de inwoners altijd op korte termijn en in hun eigen buurt terecht kunnen voor een reparatie. In Ouderensociëteit Andromeda, thuisbasis van Repair Café Eindhoven-Woensel, zijn bezoekers elke vrijdagmiddag welkom met kapotte spullen.

Vrijwilligers komen al tien jaar trouw elke week

Wat is Fons het meest bijgebleven van tien jaar Repair Café Eindhoven-Woensel? Daarover hoeft hij niet lang na te denken. “De intrinsieke motivatie van de vrijwilligers”, vertelt hij tijdens de feestelijke borrel. “Ze komen al tien jaar lang elke week trouw hiernaartoe. De meesten van ons team zijn al vanaf het begin bij dit Repair Café betrokken. Daar ben ik trots op.”

Fons doet dan ook hard zijn best om het iedereen naar de zin te maken. “Ik vind het belangrijk om iedereen aandacht te geven, af en toe een complimentje…” Ook organiseert hij regelmatig iets leuks voor de vrijwilligers. “En ik probeer ervoor te zorgen dat we publiciteit krijgen. Een stukje in de krant is altijd leuk. Het zorgt voor nieuwe aanloop van bezoekers en voor de vrijwilligers is het een blijk van erkenning om in de krant te staan.”

In sociëteit Andromeda in Eindhoven hangt sinds 3 maart een grote foto van het twaalfkoppige Repair Café-team

Reparatievaardigheden van reparateurs in tien jaar sterk verbeterd

Heeft Fons in de afgelopen tien jaar veranderingen gezien op het gebied van repareerbaarheid van spullen? “In productontwerp zie ik helaas geen enkele verbetering”, vertelt hij. “In ons team zie ik dat wel. Wij hebben intussen heel veel ervaring met het repareren van de meest uiteenlopende voorwerpen en ik durf te zeggen: wij krijgen alles open. We kunnen ook veel terugkijken in de RepairMonitor, waarin Repair Cafés wereldwijd hun reparatiegegevens bijhouden.”

Hoe ziet Fons de toekomst van Repair Café Eindhoven-Woensel? “Die is ongewis; we zien hier nauwelijks jonge mensen. Maar ons team gaat nog wel even door, hoor!”

Meer Repair Cafés bestaan al tien jaar

De afgelopen jaren vierden al meer Repair Cafés in Nederland hun tienjarig jubileum, zoals de Repair Cafés in Delft, Houten, Groningen, Utrecht, Bilthoven en in tientallen andere plaatsen. Ook in het buitenland zijn al diverse Repair Cafés die zo lang bestaan, zoals Repair Café Klein-Brabant in België, Keulen en Celle in Duitsland, en Palo Alto in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Op zaterdag 7 oktober 2023 vieren wij als Repair Cafe Oirsbeek ons 10 jarig bestaan en wel van 10.00 tot 14.00 uur in de Schepenbank te Oirsbeek. Tevens voeren we onze 5000ste reparatie uit.
  Daarna zullen de burgemeester en nog enkele personen een korte toespraak houden.

  Wij nodigen iedereen bij deze graag uit om op deze dag eens een kijkje te komen nemen en dit samen met ons te vieren onder het genot van een kopje koffie.

  Bij deze zijn jullie van harte uitgenodigd.

  Zien we jullie ook op deze bijzondere Repair dag?

 2. Repair Café Culemborg bestaat 12,5 jaar en viert dat tijdens de volgende editie op zaterdag 9 maart a.s. En geheel toevallig is dat ook nog eens precies de 100e editie sinds de start.
  Bezoekers krijgen die middag iets lekkers bij de koffie en thee, iedereen is welkom.

  Repair Café Culemborg is in september 2011 opgericht door de Vergroening, Ons Kindercentrum en Milieudefensie Culemborg. Sindsdien hebben de vrijwilligers van het Repair Café bijna drieduizend spullen gerepareerd.

 3. Op 31 mei viert Repair Café Rijen haar 10-jarig jubileum! We zijn heel trots op het Repair Café vanwege het enthousiasme van de vrijwilligers en de vele reparaties die er maandelijks worden uitgevoerd. En nog steeds weten mensen ons beter te vinden!

  Kom je ook een gebakje eten op vrijdagochtend 31 mei? We hebben dan ook ons reguliere Repair Café dus neem je te repareren spullen mee. Locatie: Cultureel Centrum de Boodschap, Rijen. https://www.vipvoorelkaar.nl/repair-cafe

  Van harte welkom!

 4. Uithoorn, 3 mei 2024 – Het Repair Café Uithoorn, een mooi vrijwilligersinitiatief dat zich inzet voor duurzaamheid en gemeenschapsbetrokkenheid, vierde afgelopen week trots zijn 10-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 2014 heeft het Repair Café Uithoorn een belangrijke rol gespeeld in het bevorderen van een cultuur van hergebruik en milieubewustzijn in de Uithoorn/Kwakelse, Amstelhoekse, Aalsmeerse en Kudelstaartse gemeenschap.
  Het Repair Café, opgericht door initiatiefnemer Jan Bruning, ontstond vanuit het gedachtegoed van Martine Postma (oprichtster van het landelijk Repaircafé) met het thema: ‘Weggooien? Mooi Niet!’. Dit motto is gedurende de afgelopen 10 jaar de drijvende kracht geweest achter het initiatief, waar ervaren vrijwilligers zich inzetten om kapotte spullen te repareren en zo bij te dragen aan een duurzamere samenleving.
  Vrijwilligers zijn de sleutel
  Het succes van het Repair Café Uithoorn is te danken aan de inzet van betrokken vrijwilligers, die geloven in de kracht van samenwerking en het delen van informatie.
  Door de jaren heen heeft het Repair Café zich ontwikkeld tot een belangrijke ontmoetingsplaats waar niet alleen spullen worden gerepareerd, maar waar ook ideeën worden uitgewisseld en een positieve verandering wordt nagestreefd.
  Van horloges, waar een batterij in moet , tot huishoudelijke kleding en elektrische apparaten waar iets niet functioneert, het Repair Café Uithoorn zag het allemaal voorbij komen.
  Twaalf tot veertien vrijwilligers solderen, sleutelen of bedenken een oplossing voor technische problemen of kapotte kleding.
  Maar liefst 2500 bezoekers uit de wijde regio zagen de reparateurs van het Café in de loop van de jaren voorbij komen. De reparateurs van divers pluimage hebben allemaal een specialiteit die ze graag inzetten voor onze bezoekers met kapotte spullen.
  Met de donaties van de bezoekers betalen we de huur en de koffie.
  De verhuizing naar de buurtkamer van Sporthal de Scheg en Buurtgebouw Ponderosa in het Thamerdal hebben bijgedragen aan de bekendheid van het Repair Café Uithoorn en wordt nu digitaal ook ondersteunt door vernieuwde website en facebook.

  “We zijn enorm dankbaar voor de afgelopen 10 jaar waarin we hebben kunnen bijdragen aan een meer duurzame en verbonden gemeenschap”, aldus Jan Bruning, initiatiefnemer van het Repair Café Uithoorn. “We kijken ernaar uit, om nog vele jaren met elkaar te werken aan een betere toekomst voor onze planeet en onze lokale omgeving.”

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top