skip to Main Content

RC_SneekEen gewoon Repair Café, waar een deel van de vrijwilligers actief is in het kader van dagbesteding. Dat is Repair Café Sneek. Het Sneker café is sinds februari elke week open en het is er reuze gezellig. Vrijwilliger Aukje: “Ik denk altijd: was het maar vast woensdag, dan mag ik er weer heen.”

Repair Café Sneek is een initiatief van Timpaan Welzijn en twee organisaties die dagbestedingsactiviteiten aanbieden in Sneek. Zij braken zich het hoofd over de gevolgen van beleidswijzigingen in de zorg. “We zijn bang dat sommige mensen die nu nog een indicatie voor dagbesteding hebben, die bij de overgang van de AWBZ naar de WMO zullen kwijtraken”, vertelt Martha Heijenk, projectleider ‘Ontzorgen en ontschotten’ bij Timpaan.

Professionele begeleiding
Zij ging daarom rond de tafel met Mind-Up (dagbesteding voor mensen met een psychiatrische aandoening) en De Noorderbrug (voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel of een lichamelijke beperking en voor doven). “We vroegen ons af: hoe kunnen wij dagbesteding organiseren voor deze groep, buiten het reguliere circuit? Toen kwamen we het Repair Café tegen.”

Behalve de vrijwilligers met een indicatie heeft Repair Café Sneek ook ‘reguliere’ reparateurs. Daarnaast zijn er elke keer ook professionele begeleiders aanwezig, die vrijwilligers uit beide categorieën waar nodig extra kunnen begeleiden, in de omgang met elkaar en met bezoekers. “Maar inmiddels gaat het zo goed, dat we die begeleiding langzaam gaan afbouwen”, vertelt Heijenk.

Aangepast handboek
De drie organisaties willen de ervaringen met het opstarten van het zogeheten ‘Repair Café Plus’ op papier zetten, zodat ook andere organisaties gemakkelijk aan de slag kunnen met deze innovatieve dagbestedingsactiviteit. Heijenk is hierover intussen in gesprek met Stichting Repair Café Nederland. Directeur Martine Postma: “Het zou geweldig zijn als we gezamenlijk een aangepast handboek voor deze bijzondere Repair Café-vorm konden uitbrengen. We gaan onderzoeken of dat mogelijk is.”

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Goedemorgen
    Het opwindsysteem van het snoer van mijn stofzuiger is kapot of doet het niet meer.
    Kunt u het repareren?
    Vriendelijke groet
    Bettie Asma

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top