
Smartphones en tablets staan erom bekend dat ze slecht repareerbaar zijn. Toch is het probleem vaak minder ingewikkeld dan het lijkt. In het Repair Café wordt ruim 40 procent van de smartphones en tablets die binnenkomen, met succes gerepareerd. In ruim 30 procent van de gevallen krijgt de eigenaar advies of wordt doorgestuurd naar een specialist. Dat blijkt uit de RepairMonitor, waarin Repair Café-reparateurs hun reparatiegegevens bijhouden.
Eline en Yazan, reparateurs van Repair Café Houten, hebben intussen behoorlijk wat ervaring met smartphone-reparaties en kunnen veel praktische tips geven. “Probeer je mobiel eerst een uur goed op te laden”, raadt Eline bijvoorbeeld aan. “Soms is een mobiel zó leeg dat ‘ie niet meer aan gaat.”
Hieronder delen Eline en Yazan hun oplossingen voor de vijf problemen die zij het vaakst tegenkomen.
1. “Mijn smartphone of tablet doet het niet goed”
Een overactief of verkeerd ingesteld systeem zorgt voor een slecht werkend, langzaam apparaat. Wat apps en foto’s verwijderen, tabbladen sluiten en virusscannen kunnen veel verbeteren. Ook een verouderd systeem of onhandig ingestelde apps maken smartphones en tablets minder bruikbaar. Controleer dus zulke softwarezaken voordat je de hardware induikt. Ook GPS- en netwerkproblemen kunnen liggen aan verkeerde instellingen. Repair Café-reparateurs komen samen met de bezoeker vaak tot een duidelijke probleembeschrijving en -oplossing. Veel bezoekers hebben vooral wat extra hulp nodig om hun smartphone te begrijpen. Uit de RepairMonitor blijkt dat bijna de helft van de apparaten een oplosbaar softwareprobleem had.
2. “Mijn smartphone of tablet wil niet opladen”
Een werkende oplader is stap een bij het oplossen van laadproblemen. Probeer eerst een kabel die goed werkt. Gebruik nooit een gebroken kabel; die kan ontvlambaar zijn. Helpt dit niet, controleer dan of de oplaadpoort verstopt zit. Deze kan worden schoongemaakt met perslucht, een tandenstoker of een (niet-metalen) minipincet.
Mocht dit allemaal niet werken, dan kun je het apparaat (laten) openmaken en doormeten of de poort het doet. De poort is het gat waar de kabel in gaat en met doormeten is te zien of er überhaupt stroom naartoe/vanaf kan lopen. Reparateur Yazan weet dat er vaak alleen maar een stekkertje los zit, waardoor de stroom niet meer aangesloten zit op het juiste onderdeel. Bij veel onderdelen zoals bij het scherm kan het probleem liggen aan zo’n los kabeltje. Hierdoor kan het scherm rare kleuren gaan vertonen.
3. “Mijn smartphone of tablet raakt snel leeg”
Als een apparaat snel leeg gaat, kan dat betekenen dat de batterij niet goed meer is. Batterijen zijn door te meten met een multimeter. Deze meet of de batterij nog spanning geeft. Als dit niet zo is, is hij kapot en kan hij geen stroom meer afgeven aan je apparaat. Batterijen zijn vaak erg goed vervangbaar, maar helaas niet altijd.
Tip van Eline: let op de vervangbaarheid van de batterij wanneer je een nieuw toestel koopt. Bij nieuwere modellen smartphones kan dit vaak niet meer.
Veel Repair Café-reparateurs hebben training gehad van professionele smartphone-reparateurs
4. “De knoppen van mijn smartphone of tablet werken niet meer”
Knoppen zitten vaak scheef of een beetje los, of juist vast. Hiervoor moet het apparaat worden opengemaakt. Knoppen zitten aan de binnenkant vast aan het systeem. Om te ontdekken hoe een apparaat in elkaar zit zoeken Eline en Yazan vaak via Google, Youtube of iFixit. Deze laatste geeft duidelijke uitleg over demontage van tablets en smartphones. Door te zoeken op merk- en modelnaam + demontage vinden ze over het algemeen goede tips. Mocht het vastzetten van de oude knop niets opleveren, dan zijn nieuwe knopjes goed te bestellen via bijvoorbeeld AliExpress. Zoek hierbij op model + de soort knop die je zoekt (volume/power/home button). Let hierbij wel op de reputatie van de verkoper.
5. “Er is drinken over mijn smartphone of tablet heen gekomen”
Mocht er vocht over je smartphone of tablet heen komen, haal het apparaat dan zo snel mogelijk uit de vloeistof. Haal meteen de stroom eraf door het apparaat uit te zetten en los te koppelen van het stopcontact. Houd het scheef zodat er zoveel mogelijk vloeistof uit kan lopen, waarbij er zo weinig mogelijk vloeistof door het apparaat heen loopt. Als de batterij eruit kan, doe dat dan. Heb je bijvoorbeeld een glas water over de onderkant van je telefoon gegooid, houd hem dan niet op zijn kop (dan loopt het water er dieper in). Hierdoor voorkom je grotere schade. Droog de buitenkant daarna af met een doek.
Maak het apparaat open en bekijk hoe groot de lekkage is. Een kleine lekkage kan vaak worden opgelost door het oppervlak schoon te maken met een wattenstaafje en wat schoonmaakalcohol. Mocht het een suikerig of zurig drankje zijn geweest, dan moet je het oppervlak eerst schoonmaken met zeepwater en daarna met gedestilleerd water. Daarna kun je het schoonmaken met alcohol op een wattenstaafje. Laat het apparaat volledig drogen. Dit kan lang duren, maar als je het apparaat aanzet voordat het droog is, kun je kortsluiting veroorzaken en ben je verder van huis. Je kunt het opdrogen eventueel versnellen met een ventilator. Gebruik geen haardroger, behalve als deze op een zeer lage temperatuur kan blazen – bij een hoge temperatuur heb je kans dat je onderdelen beschadigt.
Voor dit onderhoud kun je hulp krijgen in het Repair Café. Tijdens het bezoek kun je het best meteen eerlijk zijn over wat er met je toestel is gebeurd. “Wij gaan toch niet over de garantie”, zegt Eline. “Als je zegt wat er is gebeurd, dan weten we waar we naar moeten zoeken.” Het kan zijn dat onderdelen kapot zijn, maar vaak lost schoonmaken al veel op.
Repareer je smartphone zelf of kom naar het Repair Café
Heb jij hulp nodig bij het repareren van jouw smartphone? Kom dan naar een Repair Café bij jou in de buurt. Wil je de reparatie zelf doen? Vind dan een reparatiehandleiding bij iFixit! Je kunt deze stap-voor-stap-handleidingen natuurlijk ook gebruiken om jouw bezoek aan het Repair Café voor te bereiden. Zo lees je wat je ongeveer kunt verwachten.
Dit bericht heeft 0 reacties