skip to Main Content

Heb jij thuis kapotte sieraden? Repair Cafés repareren niet alleen koffieapparaten en stofzuigers, ook met sieraden ben je van harte welkom!

Kettingen, armbanden en oorbellen: je vindt ze steeds vaker in Repair Cafés. De kans is groot dat ook jouw sieraden gerepareerd kunnen worden. Reparaties aan sieraden zijn in meer dan 80% van de gevallen succesvol (zie figuur 1).

Figuur 1: percentage geslaagde reparaties van sieraden (2017-2019)

 

In 6 procent van de gevallen lukte een reparatie half. In die gevallen kreeg een bezoeker bijvoorbeeld advies hoe hij/zij de reparatie zelf thuis kan voltooien. In slechts 11 procent van de gevallen lukte de reparatie niet.

Sieraden worden populair in de RepairMonitor

Dat sieraden vaker naar Repair Cafés worden gebracht, is ook te zien in de RepairMonitor, onze internationale tool voor dataverzameling. Het aantal sieradenreparaties in de RepairMonitor is in 2019 bijna verviervoudigd ten opzichte van 2018, zoals te zien is in Figuur 2.

Figuur 2: Sieraden in de RepairMonitor (2017-19)

Top 5 meest voorkomende problemen met sieraden

Dit zijn de 5 meest voorkomende problemen met sieraden, volgens de RepairMonitor:

 1. Slot/sluiting kapot
 2. Schakel/kralen kapot
 3. Ketting/draad te lang voor het aantal kralen
 4. Ring beschadigd
 5. Losse/ontbrekende parel/stenen

Diverse Repair Cafés in Canada hebben ervaring met het repareren van sieraden. Voor dit artikel spraken we met vrijwilligers Melina Maia van MetroVan Repair Café in Vancouver en Barbara Ferris van Maple Ridge Repair Café. Melina en Barbara zijn in hun Repair Café allebei actief als sieradenreparateur.

“Mensen brengen meestal dingen waarvan het slotje kapot is, of een ketting is gebroken. Soms ontbreekt er een steen of parel, die we gemakkelijk weer kunnen vastlijmen”, zegt Melina. Bij meer dan de helft van alle 287 sieradenreparaties in de RepairMonitor gaf de reparateur het rapportcijfer 7 of hoger voor de repareerbaarheid van het voorwerp (op een schaal van 1 tot 10). Dit geeft aan dat sieraden over het algemeen gemakkelijk te repareren zijn.

Sieraden met een verhaal

Sieraden zijn dingen die vaak generaties lang in families worden doorgegeven. Vaak hebben ze een grote sentimentele waarde. “Ik repareer graag sieraden in het Repair Café, omdat ik weet dat er in veel gevallen een ontroerend verhaal achter zit”, vertelt Melina. “Op een keer kwam er een meisje binnen die de as van haar overleden vriendin in een hartvormige hanger aan een ketting droeg. Dat was heel ontroerend. Melina denkt dat mensen gewone sieraden, zonder verhaal, minder snel laten repareren. “Daarom zijn de sieradenreparaties die wij krijgen altijd zo bijzonder.”

Barbara, sieradenreparateur in Maple Ridge Repair Café, heeft soortgelijke ervaringen. Zij  repareerde ooit een armband voor een oudere dame, die hem in 1942 cadeau had gekregen van haar vader. “Het was een prachtige armband van emaille met in elkaar grijpende schakels en afbeeldingen van alle provincies in Canada. Hij was van zilver, echt oud. Gelukkig heb ik hem kunnen repareren. De dame zei dat ze hem zou doorgeven aan haar kleindochter.”

Top 4 oplossingen bij reparaties van sieraden

De RepairMonitor noemt de volgende top 4 van oplossingen bij kapotte sieraden:

 1. Slotje opnieuw vastgemaakt
 2. Schakel vervangen
 3. Steen/parel vastgelijmd
 4. Nieuwe sluiting bevestigd

Melina en Barbara passen deze oplossingen ook toe. “Vaak moeten we gewoon een slotje vervangen of een schakeltje toevoegen. Daarom hebben we in ons Repair Café een vooraad slotjes klaar liggen”, zegt Melina uit Vancouver.

Melina heeft zichzelf geleerd sieraden te repareren vanuit haar passie voor upcycling. “Ik ben geen expert als het gaat om sieraden repareren, maar meestal is dat niet zo moeilijk. Ik heb het eerst zelf geprobeerd en ik heb online wat video’s bekeken”, zegt ze.

Drie stappen bij het repareren van sieraden

Barbara van Maple Ridge Repair Café is een geschoolde juwelier. Zij is een expert in het bepalen van welk materiaal sieraden zijn gemaakt. “We repareren sieraden die juweliers niet repareren”, zegt ze. “De meeste juweliers repareren alleen hoogwaardige gouden of zilveren sieraden, en bijvoorbeeld geen gewone metalen voorwerpen.’

Bij het repareren van kapotte sieraden houdt Barbara zich aan de volgende stappen:

 1. Probeer te ontdekken van welk materiaal het voorwerp is gemaakt (goud, zilver, brons, etc.)
 2. Bepaal wat er mis is met het sieraad of wat er vervangen moet worden (bv. sluiting kapot, ontbrekende schakel of steen)
 3. Kies het juiste gereedschap. Om sieraden te repareren, heb je nogal fijn gereedschap nodig. Een kleine tang (zie afbeelding 1) is perfect. Deze kun je bij elke hobbywinkel kopen. Maar spullen die je al in huis hebt, zoals een breinaald of ijzerdraad, kunnen ook van pas komen.
Afbeelding 1: Gereedschap voor het repareren van sieraden

Onderhoudstips voor sieraden

Heb jij sieraden die je wilt doorgeven aan toekomstige generaties in jouw familie? Melina en Barbara hebben drie belangrijke tips om sieraden in goede conditie te houden:

Juiste manier van bewaren

Sieraden goed bewaren is heel belangrijk. “De meeste mensen stoppen hun sieraden gewoon in een la. Het is beter om kettingen en armbanden in een stoffen doek te wikkelen. Het is ook goed om ze op te hangen. Dan raakt de ketting niet in de knoop”, zegt Melina. Ze benadrukt ook dat het goed is ketting of armband te sluiten voordat je hem opbergt. Barbara heeft een tip die thuis makkelijk is uit te voeren: zij hangt haar armbanden om wc-rolletjes heen.

Goede schoonmaakproducten

Als je sieraden eenmaal per jaar schoonmaakt, blijven ze ook langer mooi. Gebruik het liefst een sopje dat niet veel chemicaliën bevat. Maak je sieraden voorzichtig schoon met een zachte doek of tandenborstel. Barbara raadt verder aan om een ​​polijstrouge te kopen. Dat is een soort blokje dat juweliers vaak gebruiken om hun sieraden te polijsten.

Een andere tip van de kenner is om bakpoeder (natriumbicarbonaat) te gebruiken. “Als je dit met een klein beetje water mengt, ontstaat er een soort pasta waarmee je het metaal van je sieraden voorzichtig kunt inwrijven. Pas wel op dat de pasta de stenen in je sieraden niet raakt”, zegt Barbara.

Upcycling

Bij sommige sieraden is het simpelweg niet mogelijk om het voorwerp in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Maar soms kan een kapot sieraad het worden gebruikt om iets nieuws te creëren. Barbara koos voor deze oplossing toen er een vrouw langskwam die een paar oorbellen had verloren. Van de overgebleven losse oorbellen heeft Barbara toen een armband gemaakt.

Repareer sieraden zelf of kom langs in het Repair Café!

Heb jij hulp nodig bij het repareren van jouw sieraden? Kom dan naar een Repair Café bij jou in de buurt. Wil je de reparatie zelf doen? Vind dan een reparatiehandleiding bij iFixit! Je kunt deze stap-voor-stap-handleidingen natuurlijk ook gebruiken om jouw bezoek aan het Repair Café voor te bereiden. Zo lees je wat je ongeveer kunt verwachten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top