skip to Main Content

Samen kapotte spullen repareren en kennis uitwisselen: dat is de essentie van Repair Café. Naast deze fysieke repareerbeweging is er ook een online variant op www.ifixit.com: een internationaal platform waar reparateurs elkaar helpen om beter te kunnen repareren. Tal van Repair Cafés delen hun kennis al via iFixit. Hieronder lees je wat dat oplevert voor de wereldwijde repareercommunity, en hoe ook jouw Repair Café hieraan kan bijdragen.

Stap-voor-stap-handleidingen

Repair Café-reparateurs hebben vaak veel algemene kennis over hoe je een apparaat opent of repareert. Ze zijn vaak minder bekend met de unieke eigenschappen van specifieke modellen. De stap-voor-stap-handleidingen van iFixit, met gedetailleerde afbeeldingen en vaak uitgebreide stappen, kunnen van grote waarde zijn bij het vinden van specifieke aansluitingen in of effectieve oplossingen voor apparaten en andere voorwerpen die niet elke week op de reparatietafel liggen. Daarbij kunnen ze ook handig zijn voor beginnende reparateurs. De combinatie van een online iFixit-reparatiehandleiding bij een fysiek reparatie-evenement is al vaak genoeg heel effectief gebleken.

Daarnaast komen Repair Café-vrijwilligers en -bezoekers tijdens hun meetings vaak interessante zaken tegen die hun reparatiekennis vergroten. Door deze online te delen, zorgen ze ervoor dat ook anderen van die kennis kunnen profiteren.

Foto’s maken is altijd een goed idee

Foto’s maken van de verschillende stappen tijdens een reparatie is altijd een goed idee. Zo kun je bijvoorbeeld onthouden welke schroef waar vandaan kwam. Met zulke foto’s is het aanmaken van een nieuwe reparatiehandleiding op iFixit nog maar een fluitje van een cent!

Een nieuwe reparatiehandleiding hoeft ook niet perfect te zijn. Het is genoeg om je kennis en de foto’s van het apparaat te delen. De rest kun je overlaten aan de wijsheid van de gemeenschap, die de handleiding collectief zal perfectioneren. iFixit werkt met een Wikipedia-achtige structuur, waarbij kennis samen wordt gecreëerd en gedeeld. Eigenlijk precies zoals het in het Repair Café ook werkt!

Jouw Repair Café als team op iFixit

Repair Cafés kunnen op iFixit een eigen team aanmaken. Voor het posten van handleidingen en het voltooien van reparaties kun je vervolgens reputatiepunten krijgen. Hiermee kunnen mensen zien dat de informatie die jullie geven te vertrouwen is.

Er zijn al heel wat Repair Café-groepen die gebruik maken van deze optie. Bekijk hier of jouw lokale groep zich al heeft aangemeld. Als dat niet het geval is, kun je een nieuw team aanmaken en je mede-reparateurs uitnodigen mee te doen. Leden kunnen ook de nog niet gepubliceerde handleidingen en wiki’s van hun teamleden zien en helpen deze te voltooien.

Doe jij ook mee? Maak dan een account aan bij iFixit en draag je steentje bij!

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top