skip to Main Content

Tal van gemeenten hebben concrete plannen om het repareren van spullen te bevorderen. Zo willen ze bereiken dat er minder wordt weggegooid en dat meer producten worden hergebruikt.

Repareren is een belangrijk onderdeel in veel van de plannen die dit jaar als winnaar uit de bus zijn gekomen bij de prijsvraag voor circulaire ambachtscentra. Bij die prijsvraag konden gemeenten, samen met partners, hun ideeën presenteren om op lokaal niveau toe te werken naar een circulaire economie. De prijswinnaars zijn deze week bekendgemaakt.

Reparateurs opleiden

Eén van de winnaars is Teylingen. In deze gemeente is Stichting Repair Café Teylingen al vier jaar bezig de infrastructuur voor repareren uit te breiden. Bezoekers kunnen (in niet-coronatijden) intussen drie dagen per week terecht voor reparaties.

Met het prijswinnende plan wil Teylingen onder meer het aantal reparatiewerkplaatsen vergroten en nieuwe reparateurs opleiden. Ook wil de gemeente spullen die op de milieustraat zijn ingeleverd, gaan onderzoeken voor reparatie.

Nieuwe doorstroombanen

Ook de regio Gooi en Vechtstreek valt dit jaar in de prijzen. Hier zijn onder meer plannen voor een ‘waardebox’: een inzamelbox waarmee inwoners kleine spullen gemakkelijk apart kunnen houden voor hergebruik. De box wordt op afspraak bij mensen thuis opgehaald.

Niet werkende spullen worden vervolgens gerepareerd door mensen in de sociale werkvoorziening, in samenwerking met het Repair Café. Daarna worden de spullen verkocht via kringloopwinkels. “Dit project zorgt voor minder afval en meer producthergebruik én voor nieuwe doorstroombanen”, staat in het projectplan.

Leerwerkplekken en stageplaatsen

Een derde prijswinnaar is Steenwijkerland. In deze gemeente wordt hard gewerkt aan leerwerkplekken in de lokale kringloopwinkels, om jongeren op te leiden in reparatie en refurbishment. Ook moeten er stageplaatsen komen op dat gebied, voor leerlingen van het VMBO en praktijkscholen.

“Het is mooi om te zien hoe overal in het land wordt nagedacht over dit onderwerp”, zegt Martine Postma van Repair Café International. “Het opbouwen van een goede infrastructuur voor reparatie is cruciaal voor de circulaire economie. Juist die ontbreekt overal. Als we die kunnen terugbrengen, dan zetten we een belangrijke stap in de goede richting.”

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top