skip to Main Content

Repair Café is er voor iedereen; ook voor mensen met een psychiatrische aandoening, niet-aangeboren hersenletsel of een lichamelijke beperking. Om ervoor te zorgen dat ook zij kunnen meedraaien in het Repair Café, biedt Repair Café International een speciaal startpakket voor het starten van een ‘Repair Café Plus’. Net als het ‘gewone’ Repair Café is dat een repareerbijeenkomst voor en door buurtgenoten, maar dan met bijzondere aandacht voor vrijwilligers uit deze specifieke doelgroepen.

Een paar kleine aanpassingen zijn vaak voldoende

“Ook in deze groepen zitten mensen met nuttige reparatiekennis”, vertelt Martine Postma van Repair Café International. “Zij kunnen met een paar kleine aanpassingen vaak uitstekend meedraaien in het Repair Café. In het startpakket voor Repair Café Plus hebben we op een rijtje gezet welke dat zijn, en waar je verder op moet letten als je een Repair Café gaat organiseren met deze doelgroepen.” Het draaiboek kan worden gebruikt door welzijnsinstellingen, zorginstellingen, cliënten met een zorgindicatie en reguliere vrijwilligers die met elkaar willen samenwerken.

Repair Café Plus is ontstaan en getest in Friesland

Het Repair Café Plus is in 2016 ontstaan in Friesland. Aanleiding waren hervormingen in de zorg. Zorginstellingen De Noorderbrug en MindUp en welzijnsstichting Timpaan Welzijn, alle gevestigd in Sneek, zochten een manier om voor hun doelgroep activiteiten op het gebied van dagbesteding te organiseren, buiten het reguliere circuit. Het Repair Café sloot aan bij hun wensen en ideeën.

Projectleider Martha Heijenk: “Onze doelgroep wil niet alleen worden gezien als cliënt, maar ook als mensen die iets kunnen betekenen voor een ander. In het Repair Café kan dat.” Martha heeft vrijwilligers in het Repair Café Plus zien opbloeien. “Sommigen kregen zelfs zo veel zelfvertrouwen dat ze ook andere problemen gingen aanpakken, zoals schulden.”

Repair Café Plus in Sneek

Met Repair Café Plus zet je een mooie en zinvolle activiteit neer

Dit succes was voor de initiatiefnemers aanleiding om Repair Café International te benaderen met het voorstel om gezamenlijk een speciaal handboek voor dit type Repair Café op te stellen. Martha: “Ik denk dat heel veel organisaties op deze manier een mooie en zinvolle activiteit kunnen neerzetten.” Martine Postma: “Met dit nieuwe handboek kunnen we nog meer mensen betrekken bij het Repair Café. Dat is goed voor de buurt én voor het milieu.”

Het Repair Café Plus-startpakket is als extra download beschikbaar voor iedereen die een Repair Café wil starten; je hoeft je er niet speciaal voor aan te melden.

Dit bericht heeft een reactie

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top