skip to Main Content

Stichting Repair Café voegt een nieuw product aan haar aanbod toe: een startpakket voor het opstarten van een Repair Café Plus. Net als het ‘gewone’ Repair Café is dat een repareerbijeenkomst voor en door buurtgenoten, maar dan met bijzondere aandacht voor vrijwilligers uit specifieke doelgroepen, zoals mensen met een psychiatrische aandoening, niet-aangeboren hersenletsel of een lichamelijke beperking.

“Ook in deze groepen zitten mensen met nuttige reparatiekennis”, vertelt Martine Postma van Stichting Repair Café. “Zij kunnen met een paar kleine aanpassingen vaak uitstekend meedraaien in het Repair Café. In het nieuwe startpakket hebben we op een rijtje gezet welke dat zijn, en waar je verder op moet letten als je een Repair Café gaat organiseren met deze doelgroepen.” Het draaiboek kan worden gebruikt door welzijnsinstellingen, zorginstellingen, cliënten met een zorgindicatie en reguliere vrijwilligers die met elkaar willen samenwerken.

Timpaan Welzijn, Noorderbrug en MindUp
Het Repair Café Plus is ontstaan in Friesland. Aanleiding waren hervormingen in de zorg. Zorginstellingen De Noorderbrug en MindUp en welzijnsstichting Timpaan Welzijn, alle gevestigd in Sneek, zochten een manier om voor hun doelgroep activiteiten op het gebied van dagbesteding te organiseren, buiten het reguliere circuit. Het Repair Café sloot aan bij hun wensen en ideeën.

Projectleider Martha Heijenk: “Onze doelgroep wil niet alleen worden gezien als cliënt, maar ook als mensen die iets kunnen betekenen voor een ander. In het Repair Café kan dat.” Heijenk heeft vrijwilligers in het Repair Café Plus zien opbloeien. “Sommigen kregen zelfs zo veel zelfvertrouwen dat ze ook andere problemen gingen aanpakken, zoals schulden.”

Repair Café Plus in Sneek
Repair Café Plus in Sneek

Mooie en zinvolle activiteit
Dit succes was voor de initiatiefnemers aanleiding om Stichting Repair Café te benaderen met het voorstel om gezamenlijk een speciaal handboek voor dit type Repair Café op te stellen. Heijenk: “Ik denk dat heel veel organisaties op deze manier een mooie en zinvolle activiteit kunnen neerzetten.” Martine Postma: “Met dit nieuwe handboek kunnen we nog meer mensen betrekken bij het Repair Café. Dat is goed voor de buurt én voor het milieu.”

Het Repair Café Plus-startpakket kan worden besteld in de webwinkel van Stichting Repair Café.

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top