skip to Main Content

Het Repair Café heeft zijn tweede geslaagde editie achter de rug! In het Wijkcentrum Cein- tuur in Amsterdam- Zuid kwamen op 7 maart vele tientallen buurtbewoners bij elkaar om de situatie van hun kapotte spullen te bespreken met reparatie-deskundigen uit de buurt. En die spullen vervolgens – al dan niet met hulp – te repareren.

Onder leiding van de elektricien, de meubelmaker, de naaister en de fietsenmaker werden vele problemen verholpen. Vooral veel elektrische apparaten kregen nieuw leven ingeblazen.

In de rij
Bij de tafel van elektricien Willem Bos stonden de bezoekers al snel in de rij. Gelukkig bleken ook meubel- maker Peter Ladiges en allround klushulp Domenique Karl prima overweg te kunnen met kapotte apparaten. Zodoende kon toch iedereen vrij snel worden geholpen. Onder de apparaten die aan het eind van de middag weer werkend mee naar huis gingen, waren een stereotoren, een platenspeler, een lampje, een diaprojector en twee naaimachines.

Openbaring
Ook naaister Marianne van der Vliet had het druk. Zij assisteerde bij menige kledingreparatie – van broeken die te wijd waren en rokjes waarvan de rits kapot was, tot katoenen gehaakte boodschappentasjes waar een gat in was gevallen. De punchmachine was voor diverse bezoekers een openbaring. Met dat apparaat kunnen heel eenvoudig mottengaatjes in wollen truien gerepareerd worden.

Fietsenmaker Giovanni, van fietsenwerkplaats Smerig, adviseerde verschillende bezoekers over het onderhoud van hun fiets en voerde allerlei kleine reparaties uit. Tijdens het volgende Repair Café zal hij voor kinderen een workshop banden plakken geven. Aan kinderen was trouwens ook dit keer al gedacht: onder leiding van knutseldeskundige Reina konden zij zich aan een grote tafel uitleven in knutselen met afvalmaterialen.

Alternatief
Organisator Martine Postma, van de Stichting Repair Café, vond het een zeer geslaagde middag. Het Repair Café voorziet volgens haar duidelijk in een behoefte. “Namelijk de behoefte om dingen van waarde te behouden.” Postma begon het Repair Café uit zorg over het gemak waarmee spullen worden weggegooid en vervangen voor nieuwe. “Daardoor blijft de afvalberg maar groeien en raken grondstofvoorraden uitgeput. Het Repair Café geeft mensen een alternatief voor het automatisme van weggooien en iets nieuws kopen. En het blijkt dat veel mensen dat alternatief met beide handen aangrijpen!”

Het volgende Repair Café is op 11 april, ook weer in Amsterdam-Zuid en in samenwerking met het Natuur- en Milieuteam De Pijp. Vermoedelijk wel op een andere locatie. Definitieve informatie daarover volgt zo snel mogelijk!

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top