
Repair Café-reparateurs waren eind vorig jaar te gast op het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam. Ze hebben daar gepraat over mogelijke verbeteringen in het ontwerp van het Senseo-koffieapparaat.
De groep was uitgenodigd door Eelco Smit, directeur sustainability bij Philips. Die was op het jubileumsymposium van Repair Café in oktober al met reparateurs in gesprek gegaan over de Senseo. Tijdens de bijeenkomst in december zaten ook leden van het Senseo R&D-team aan tafel.
Vlottermagneet is bron van frustratie
Allereerst werd gesproken over de vlottermagneet in het waterreservoir van de Senseo. Dit onderdeel is een bron van frustratie voor veel reparateurs: de magneet gaat vaak roesten, waardoor de vlotter niet meer werkt.
Repair Café-reparateurs (links) delen hun Senseo-ervaringen met medewerkers van Philips (rechts)
Reparateur Piet van der Zanden liet zien dat oude Senseo-modellen een hermetisch afgesloten vlotter hebben, waarin de magneet goed is beschermd tegen water. Bij nieuwere modellen kan de vlotter met een klikmechanisme open, waardoor de magneet veel sneller in aanraking komt met water. Het vlotterprobleem doet zich uitsluitend voor bij deze nieuwere Senseo’s.
Links de oude vlottermagneet, rechts de nieuwe. In deze laatste ontstaat vaak roest.
De reparateurs raadden Philips aan terug te gaan naar de oude, hermetisch afgesloten vlotters. “Daar was nooit een probleem mee”, zei Piet van der Zanden. “De problemen zijn begonnen met de open behuizing van de magneet.”
Extra coating om corrosie tegen te gaan
De Philips-medewerkers zeiden geen plannen te hebben voor terugkeer naar de oude vlotter. Ze vertelden dat er sinds het derde kwartaal van 2014 diverse extra lagen coating om de magneet heen zitten, juist om corrosie tegen te gaan. Het probleem zou volgens hen daarom niet meer moeten voorkomen bij modellen uit 2015 en daarna.
Het Senseo R&D-team roept Repair Café-reparateurs op om alert te zijn op Senseo’s van na 2015 die toch een gecorrodeerde vlottermagneet hebben. “Het zou niet moeten voorkomen”, zei Riemer Alons. “Maar mochten jullie er toch een tegenkomen, hou hem dan achter of noteer de contactgegevens van de eigenaar zodat het apparaat traceerbaar is.” Philips wil deze apparaten graag kunnen onderzoeken, om te kijken of er toch nog nieuwe aanpassingen nodig zijn.
Gele condensatoren gaan vaak stuk
Behalve over de vlottermagneet hadden de Repair Café-reparateurs ook tips over de condensatoren die in de Senseo worden gebruikt. “De gele condensatoren die je in veel apparaten aantreft, gaan vaak stuk”, weten Piet en zijn collega’s. Zij adviseren om X2-condensatoren te gebruiken (eenvoudig te bestellen via internet, bijvoorbeeld bij Electro Andijk of TME components). Philips gaf aan dat dit een bekend probleem is en dat er intussen een zwaardere condensator wordt gebruikt, te herkennen aan de blauwe kleur.
De reparateurs raden Philips daarnaast aan om voor de Senseo een andere voeding te gebruiken. Dat zou kunnen voorkomen dat de condensator kapot gaat.
Philips wil klanten beter begeleiden
Tijdens het bezoek werd ook de dataset van de RepairMonitor doorgenomen. Daarin staan intussen gegevens over ruim 850 Senseo-reparaties. Het viel de Philips-medewerkers in de RepairMonitor op dat veel Senseo-problemen waarmee mensen naar het Repair Café kwamen, eenvoudig verholpen konden worden. Soms was het bijvoorbeeld voldoende om de padhouder of de schakelaar schoon te maken, of het apparaat te ontkalken.
“Het is natuurlijk eigenlijk de bedoeling dat mensen dit soort dingen zelf thuis doen”, zei Emmanuel Carnoy. Philips trekt het zich aan dat veel consumenten dat niet doen. “Blijkbaar hebben wij deze mensen onvoldoende begeleid. Dat moet beter.” De afdeling Customer Care gaat nu nadenken hoe klanten beter kunnen worden bereikt met informatie over onderhoud van producten.
Hulplijn
Reparateur Peter Heijink bood aan mee te denken over manieren om klanten te ondersteunen. “Bijvoorbeeld via een hulplijn waar je je probleem kunt inspreken. Je zou dan via sms een link kunnen ontvangen naar een webpagina met informatie die kan helpen bij de oplossing.”
Zowel de Repair Café-reparateurs als de Philips-medewerkers waren achteraf tevreden over het bezoek. De reparateurs vonden het nuttig om hun praktijkervaringen te delen met de maker van de Senseo. Die is immers het meest voorkomende product in het Repair Café*, én het product waarover het Repair Café-netwerk de afgelopen tien jaar de meeste kennis heeft ontwikkeld.
Meer samenwerking in de toekomst?
Voor Philips was de meeting ook belangrijk. Het bedrijf heeft geen andere wegen om na afloop van de garantietermijn in contact te komen met gebruikers van Philips-producten, en informatie te vergaren over hoe het met die producten gaat.
Philips en Repair Café International gaan kijken of en hoe de samenwerking in de toekomst kan worden voortgezet.
* In Nederland heeft ruim 30 procent van de huishoudens (2,5 miljoen in totaal) een Senseo-koffieapparaat. Mede hierdoor komen Senseo’s in het Repair Café zo vaak voor.
Wat een goede actie dit!!!
Volgende overleg de Air-Fryers ?
Au-delà de la publicité que ça leur fait, ils ont le mérite de faire quelque chose qui va dans le bon sens !
Mijn Senseo geef geen water meer, waardoor hij hermetisch afsluit. Hij wordt nochtans tijdig en regelmatig ontkalkt. Kan ik misschien met het toestel langskomen in een Repair Café? Ik woon in Kapellen.
Vriendelijke groet, Heidi
Het is zeker de moeite waard een bezoekje te brengen aan een Repair Café. Als Kapellen er geen heeft, kun je ongetwijfeld een Repair Café in een plaats in de buurt vinden. Onze website vermeldt alle locaties en openingstijden. Succes!