skip to Main Content

Repair Café-reparateurs uit het hele land waren op donderdag 24 april te gast bij de Consumentenbond in Den Haag. Tijdens een drie uur durende sessie bogen ze zich daar gezamenlijk over stofzuigerproblemen. Centrale vragen waren: wat zijn veel voorkomende mankementen aan stofzuigers? Wat kunnen consumenten doen om deze problemen te voorkomen? En hoe zouden fabrikanten hun stofzuigers beter repareerbaar kunnen maken?

Haperend oprolmechanisme
De stofzuigersessie was een initiatief van Stichting Repair Café Nederland en de Consumentenbond. Die twee organisaties willen zich samen gaan inzetten voor beter repareerbare goederen. Want als producten gemakkelijker gerepareerd kunnen worden, bijvoorbeeld in een Repair Café, hoeven consumenten minder snel iets nieuws te kopen. Dat is goed voor het milieu én voor de portemonnee van de consument.

De ervaren reparateurs bleken uitstekende adviseurs te zijn. Er werden stofzuigers opengeschroefd om te illustreren welke problemen zich vaak aandienen. Een bekend euvel is volgens de reparateurs het oprolmechanisme van het snoer. Dat werkt na een tijdje niet meer goed. Maar met wat siliconenspray is dat vaak makkelijk te verhelpen, zeiden de Repair Café-experts.

Andere veel voorkomende problemen zijn bijvoorbeeld het losraken van zwenkwieltjes of het scheuren van de stofzuigerslang. Een cameraman van de Consumentenbond maakte video-opnamen tijdens de sessie, waarop de reparateurs lieten zien wat de consument zelf kan doen om problemen met de stofzuiger te voorkomen.

Stofzuigerdossier
In de tests die de Consumentenbond uitvoert, krijgen producten een cijfer op basis van kwaliteit. De Consumentenbond en Stichting Repair Café Nederland willen kijken of de repareerbaarheid van producten in toekomstige tests ook kan worden meegewogen. De ervaringen tijdens de stofzuigersessie leverden wat dat betreft veel inspiratie op.

De Consumentenbond houdt op internet een dossier over stofzuigers bij. Daarin staat inmiddels ook een verslag van de stofzuigersessie in woord en beeld.

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top