skip to Main Content

Als reparaties in het Repair Café niet lukken, dan heeft dat in bijna de helft van de gevallen te maken met reserve-onderdelen. Die zijn óf niet beschikbaar tijdens de reparatie, óf niet op de markt, óf te duur. Dat blijkt uit de jongste analyse van de RepairMonitor, de online tool voor dataverzameling in Repair Cafés wereldwijd.

Door corona werden in 2021 slechts 3.200 reparaties in de RepairMonitor ingevoerd; veel minder dan in eerdere jaren. Bij 525 van de niet geslaagde reparaties gaven reparateurs aan waarom de reparatie niet was gelukt. In 40 procent van de gevallen had dat te maken met reserve-onderdelen, zie onderstaande figuur.

Betaalbare en goed verkrijgbare reserve-onderdelen horen bij recht op reparatie

Volgens Martine Postma van Repair Café International is het daarom cruciaal dat reserve-onderdelen breder beschikbaar komen, tegen lagere tarieven. “Onze RepairMonitor geeft aan dat betaalbare en goed verkrijgbare reserve-onderdelen het verschil kunnen maken tussen een geslaagde en een mislukte reparatie.” Martine vindt het daarom heel goed dat het Europees Parlement zich hier op dit moment voor inzet, als onderdeel van zijn pleidooi voor een volledig recht op reparatie.

Repair Café International maakt jaarlijks een factsheet met de opvallendste resultaten uit de RepairMonitor. Producten met een stekker of batterij komen in het Repair Café het vaakst op tafel, blijkt bijvoorbeeld uit de top 10 van populaire merken:

Download de RepairMonitor-factsheet

Wil je weten bij welk merk het slagingspercentage van de reparaties het hoogst is? En met welk product je in het Repair Café veel of juist weinig kans maakt op een geslaagde reparatie? Download dan de factsheet:

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Al jaren zet ik mij in als vrijwilliger voor een paar Repair café s in mijn omgeving. Verheldering bij het bezoeken van deze site. Deze info komt niet automatisch naar de vrijwilligers en dat zou eigenlijk wel moeten.
    We weten dat fabrikanten niet lang zorgen voor vervangingsonderdelen. Hoe is dit wettelijk geregeld?
    Vroeger kreeg je bij je nieuwe TV of Radio samen met het instructieboekje ook een eclectisch schema meegeleverd zodat deze gebruikt kon worden om jouw apparaat eventueel met een handige neef het apparaat zelf te kunnen repareren. Waarom is dit niet meer?
    Zelfs het openen van een apparaat is vaak tijdrovender dan de reparatie zelf. Het zou een plicht moeten zijn voor fabrikanten om dit bij het artikel mee te leveren dan wel een site te maken die voor technici bereikbaar moeten zijn. Richt to repair is in Amerika al een heel hot item en hoop dat deze organisatie het op de agenda van onze regering en die van het Europees parlement kan zetten. Recht om je eigendom zelf te (kunnen laten) repareren moet een recht worden, dan zullen er minder spullen te vroeg moeten worden weggegooid. En daar draait het hele repair café om, toch?
    Gr. Frans.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top