skip to Main Content

De coronapandemie heeft het samen repareren behoorlijk belemmerd in 2020. Dat was al duidelijk, maar blijkt ook uit een analyse van de RepairMonitor. Met deze online tool verzamelen Repair Café-vrijwilligers sinds 2017 reparatiegegevens.

Veel minder reparaties ingevoerd

In 2020 zijn slechts 5.500 reparaties in de RepairMonitor ingevoerd; veel minder dan in 2018 en 2019. Dat is niet zo vreemd: door de lockdown lagen Repair Cafés in de meeste landen vanaf half maart maandenlang stil. Samen repareren was niet toegestaan.

In het beginjaar 2017 werden 3.900 reparaties ingevoerd in de RepairMonitor. Daarna steeg dat aantal snel.

Repareren was juist populairder dan ooit

Dat terwijl juist steeds meer mensen de slag te pakken kregen: in de eerste maanden van 2020 lag het aantal ingevoerde reparaties een stuk hoger dan in dezelfde periode in 2019.

In januari en februari 2020 werden meer dan 3.500 reparaties in de RepairMonitor ingevoerd; meer dan ooit!

Lange rijen bij afvalstations

Repair Café International is bang dat veel spullen in de rest van 2020 ten onrechte zijn weggegooid. “Vanaf het begin van de lockdown hebben we bij milieustraten en afvalstations lange rijen auto’s gezien”, zegt directeur Martine Postma. “Mensen hebben tijdens de pandemie massaal hun huis opgeruimd en spullen weggegooid. Ook spullen die in het Repair Café prima gerepareerd hadden kunnen worden, of die met wat aandacht en onderhoud weer uitstekend hadden kunnen functioneren.”

Enorme behoefte aan reparatiediensten

Daarom is het volgens Martine van groot belang dat de Repair Cafés snel weer open kunnen. “Uit de RepairMonitor blijkt weer eens dat ze in een enorme behoefte voorzien. Steeds meer mensen willen repareren en vinden het prettig om daar in het Repair Café wat hulp bij te krijgen. Met het oog op de circulaire economie moeten ze die ondersteuning zo snel mogelijk weer kunnen krijgen.”

Meer resultaten uit de RepairMonitor

Wil je weten welke voorwerpen de Repair Cafés in jouw land het vaakst zien? En welk voorwerp het vaakst met succes wordt gerepareerd? Onze factsheet bevat nog veel meer resultaten uit 2020 en eerdere jaren. Download hem hier:

Back To Top