skip to Main Content

Repair Café wint prijs in Diemen. Repair Café Vught wint duizend euro met inzamelactie van oude elektrische apparaten. Repair Café Delft is het beste Delftse maatschappelijk initiatief van 2015. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. “Repareren loont”, zei een wethouder in Nijmegen.

Want ook Repair Café Nijmegen ontving begin dit jaar een prijs. In januari nam organisator Cecile van de Pol de eerste vakjuryprijs voor het ‘meest verbindende wijkidee’ in ontvangst. Wethouders van de gemeente zeiden dat de vrijwilligers van het Repair Café tegenwicht bieden aan de macht van de consumptiemaatschappij, waarin spullen die stuk gaan meteen bij het vuilnis belanden.

In Vught en Diemen wonnen de Repair Cafés doordat wethouders van de gemeenten het Repair Café als lokaal doel hadden opgegeven bij recycleorganisatie Wecycle. Deze had 25 prijzen van duizend euro uitgeloofd aan gemeenten waar bewoners het beste recyclen. Ted van Hintum, woordvoerder van Wecycle, vindt het niet raar dat meerdere gemeenten het lokale Repair Café hebben uitgekozen als begunstigde:  “Het is een concreet en aansprekend initiatief, net als bijvoorbeeld de Voedselbank.”

Duurzaamheid ten top
Geregeld vallen Repair Cafés in de prijzen. Volgens Fons Potters, wethouder in Vught, is het Repair Café “duurzaamheid ten top”. Door spullen te repareren die anders zouden worden weggegooid, dragen de vrijwilligers volgens Potters bij aan de duurzaamheidsagenda van de gemeente. In Zwolle, waar het Repair Café in 2015 nog de ‘Groene Prijs’ kreeg, verwoordde een politicus van GroenLinks het zo: Een Repair Café is een aansprekende manier om duurzame ideeën – minder afval, meer hergebruik – onder de aandacht te brengen bij nieuwe doelgroepen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top