skip to Main Content

Repair CafeDat de reparateurs van het Repair Café wel raad weten met kapotte apparaten is inmiddels algemeen bekend, maar je kunt ook bij ze terecht met versleten kleding. In veel Repair Cafés is het ontzettend gezellig in de naaihoek. Er wordt heel wat af gekletst terwijl bezoekers en vrijwilligers zich samen op winkelhaken en losgeraakte knopen storten.

Een tent en een hobbelpaard
Joke Jaspers is naaister bij Repair Café Amsterdam-De Baarsjes en Amsterdam Oud-West. Volgens haar kom je de gekste dingen tegen: “Een gescheurde tent, een hobbelpaard dat opnieuw bekleed moet worden. In principe kunnen we alles, maar het moet natuurlijk wel binnen te grenzen van het repareren liggen. Voor het echte verstelwerk moeten mensen naar een professioneel naaiatelier gaan.”

Volgens Joke is het is een sociaal gebeuren, aan de naaitafel: “Omdat je een tijdje met elkaar bezig bent, leer je elkaar ook een beetje kennen. Het Repair Café heeft een sociale functie, zowel voor de bezoekers als de vrijwilligers.”

Samenwerking
Er wordt veel samengewerkt bij de textielafdeling van de Repair Cafés. Bezoekers vinden naald en draad over het algemeen minder eng dan een soldeerbout en gaan graag zelf aan de slag met hun kapotte kledingstukken, bijgestaan door de enthousiaste vrijwilligers. Henk, een vaste bezoeker van Repair Café Amsterdam-Oost: “Ik kom vaak terug in het Repair Café. Het is gezellig, maar ik leer ook veel van vrijwilliger Han. Ik weet nu hoe ik een gat in een broek kan dichten door er een vrolijk lapje stof overheen te naaien. Met zigzagsteek!”

Op zaterdag 26 april kunnen bezoekers van Repair Café Parkstad Limburg een workshop ‘kleding pimpen’ bijwonen. Maar ook bij andere Repair Cafés in het land kun je terecht met kapotte kleding. Kijk voor een overzicht van alle Repair Cafés op de bezoekpagina.

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top