
Vanaf 26 juni zijn bijeenkomsten zoals Repair Cafés in Nederland weer officieel toegestaan – nog wel met anderhalve meter afstand. Tijdens een online event op 23 juni bespraken enkele tientallen Repair Café-organisatoren wat dat voor hun Repair Café betekent. Gaan ze weer open, en zo ja: in welke vorm?
Scherm van plexiglas of masker met spatscherm
Martine Postma van Repair Café International noemde een paar mogelijkheden om ondanks het afstand houden toch samen te kunnen repareren. “Je kunt bijvoorbeeld een scherm van plexiglas op de tafel zetten, waar de reparateur achter zit en dan de bezoeker aan de andere kant. Of je kunt werken met een gezichtsbeschermend masker met spatscherm, net als kappers doen.”
Martine noemde het contact tussen bezoeker en reparateur heel belangrijk. “Dat is echt de kracht van het Repair Café, dat het gaat om de uitwisseling, de ontmoeting, het samen doen. Dus ik hoop dat de reparateurs de bezoekers weer echt bij het repareren gaan betrekken. Laat zien wat je doet, zodat de bezoeker ziet: ‘hee, repareren is mogelijk, ik kan het misschien ook wel.'”
Velp: hopelijk snel terug naar de oude situatie
In Velp zitten de reparateurs voorlopig in een andere ruimte dan de bezoekers, vertelde coördinator Maaike Ammerlaan. “We kunnen in het buurthuis gebruikmaken van de gymzaal en de grote hal. De reparateurs zitten in de gymzaal, de wachtruimte voor de bezoekers is in de hal.” Tussen beide ruimtes loopt een persoon heen en weer met kapotte en gerepareerde voorwerpen.
Door deze scheiding is in Velp op dit moment geen interactie mogelijk tussen reparateurs en bezoekers. Maaike verwacht dat dat wel weer komt. “We moeten dat eerst met alle vrijwilligers bespreken. Als iedereen het erover eens is dat we dat weer gaan doen, dan gaan we terug naar de oude situatie. Maar op dit moment vinden we veiligheid voor iedereen het belangrijkste.”
Zuidplas: nonchalance sluipt er snel in
In de gemeente Zuidplas vinden ze het contact tussen reparateur en bezoeker juist essentieel, ook nu. “Wij zijn geen haal- en brengservice; het woord ‘café’ zit niet voor niets in de naam”, vertelde organisator Peter Rommens.
Twee Repair Cafés in Zuidplas zijn onlangs alweer van start gegaan. Afstand houden is volgens Peter goed mogelijk doordat er vrij grote tafels worden gebruikt. “Maar veel reparateurs zijn daar wat luchtig in”, erkent hij. “Je merkt dat de nonchalance er snel in sluipt. Sommige reparateurs moet ik er af en toe even op aanspreken. Maar de meeste zijn intussen ook gevaccineerd.”
Ontsmetten, mondkapje en eigen gereedschap
Peter doet verder wel zo veel mogelijk zijn best om veilig werken te bevorderen. “We ontsmetten de voorwerpen waar mensen mee binnen komen en als ze lopen moeten ze een mondkapje op. En de reparateurs werken met hun eigen gereedschap in plaats van met het gezamenlijke gereedschap.”
Via de chat deelde Ary Stuifbergen uit Uden een video die hij vorig jaar heeft opgenomen. In deze video legt Ary uit hoe Repair Café Uden coronaproof repareert. De groep in Uden gaat het ook nu weer op die manier aanpakken.
Deurne: feestelijke heropening met Repair Café-tentoonstelling
In Deurne wordt het Repair Café gehouden in de kelder van het gemeenschapshuis. Bezoekers worden ontvangen in de foyer. “Met het afstand houden zit het dus wel goed”, vertelde organisator Jan Berkers.
Repair Café Deurne gaat de heropening vieren met de reizende Repair Café-tentoonstelling MOOI STUK!. “We gaan hem drie maanden laten zien in het gemeenschapshuis. Zo’n tentoonstelling maakt het voor mensen interessant om eens binnen te lopen. En je vergroot meteen je naamsbekendheid.”
De taal van de reparateur
Joanna van der Zanden, bedenker van de tentoonstelling en voorzitter van Stichting Repair Café International, was ook op het online event aanwezig. Zij vertelde over het totstandkomen van de expositie. “Ik was benieuwd naar de taal van reparateurs: wat ziet een reparateur en hoe benoemt hij wat hij ziet?”
Joanna van der Zanden bedacht de tentoonstelling voor het tienjarig jubileum van Repair Café in 2019
Voor de tentoonstelling is aan vijf Repair Café-reparateurs gevraagd om een object te repareren en daarbij heel precies te vertellen wat ze deden. Joanna: “Dat hebben we opgenomen, dat zijn een soort podcasts geworden. Daar kun je naar luisteren terwijl je kijkt naar het gerepareerde voorwerp, dat ronddraait op een plateau. In die podcasts hoor je echt het enthousiasme van de reparateurs. Het is ook leerzaam: je krijgt een kijkje achter de schermen.”
Repair Cafés die de tentoonstelling na Deurne willen ontvangen, zijn van harte uitgenodigd om contact op te nemen met Repair Café International! Meer informatie vind je op deze pagina van onze website.
Boek ‘Het leven van dingen’
Als laatste gast schoof tijdens de online meeting Warna Oosterbaan aan. Deze journalist en onderzoeker schreef het boek ‘Het leven van dingen‘, over wat mensen met dingen doen en zij met ons. Dit boek wordt binnenkort officieel gepresenteerd. Dat gebeurt eveneens tijdens een online sessie, waarvoor iedereen zich kan aanmelden.
De binnenkant van een strijkijzer
“Dingen hebben ons gebracht waar we nu zijn. Zonder dingen zouden we nu nog in het stenen tijdperk zitten”, vertelde Warna. Voor hem vormen dingen een wereld op zich. “Veel mensen hebben de wereld rondgezworven, maar hebben nog nooit de binnenkant van een strijkijzer of stofzuiger gezien. Dat is een heel interessante wereld die veel zegt over ons als mensen. Als je dat niet weet, heb je een belangrijk deel van de wereld gemist.”
Warna las uit zijn boek voor, onder meer over zijn ervaringen rond de reparatie van een wasmachine. En de deelnemers konden een exemplaar winnen door een ode of een liefdesbrief te schrijven aan een gerepareerd voorwerp. De winnaar wordt binnenkort bekendgemaakt.
Samen iets moois creëren
Presentator Sandra Rottenberg sloot de sessie af met de oproep om met elkaar weer iets moois te creëren. “Ik weet zeker dat dat gaat lukken met deze fantastische gemeenschap van mensen die zoveel hart hebben voor de dingen.”
Repair Café International wil in het najaar opnieuw een online sessie voor vrijwilligers organiseren. Wil jij bij die gelegenheid een specifiek onderwerp bespreken, of heb je andere vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!