skip to Main Content

Onlangs is de SIRE-campagne ‘Waardeer het, repareer het’ geëindigd. Het lijkt erop dat de spotjes op radio en tv, en de advertenties in bladen Nederland hebben overtuigd van het doel: minder spullen weggooien, meer repareren. In tal van Repair Cafés is de drukte sinds het begin van de campagne in elk geval flink toegenomen: in Bussum, Delft, Vlaardingen, Utrecht-Oost, Nieuwegein, Westervoort/Duiven, Hengelo…

Enthousiast
Nicolette Nijhuis, oprichter van Repair Café Hengelo (Overijssel), is enthousiast over de toegenomen inloop. “Tot en met juni vorig jaar hadden we dertien tot twintig bezoekers per repareerbijeenkomst. En we moesten er toen zelf hard aan trekken om de mensen binnen te halen. In september waren er opeens veertig bezoekers, in oktober 46”, somt ze op. Nicolette ziet dat binnen die groep het aantal jonge mensen iets is toegenomen.

Sinds de SIRE-campagne krijgt haar vrijwilligersteam ook een andere vorm van belangstelling: “Allerlei organisaties vragen ons een presentatie te houden over het Repair Café. Een woningbouwvereniging bijvoorbeeld, en binnenkort doen we dat bij de Technische Universiteit.”

Lang wachten
Voor Repair Café Nieuwegein heeft de toename van het aantal bezoekers niet alleen maar positieve kanten. Coördinator Peer van Halderen: “Aan de ene kant zijn we er blij mee. Het is goed dat de mensen meer repareren of laten repareren. Maar onze ruimte wordt te klein en de reparateurs werken zich een slag in de rondte. Bezoekers moeten lang wachten in een krappe ruimte.” Dat sommigen zelfs niet meer aan de beurt komen “is niet leuk voor de bezoekers en niet leuk voor ons”, zegt Peer. Daarom helpt zijn team een tweede Repair Café op te zetten in een andere wijk van Nieuwegein. “Als het daar eenmaal loopt, zal het bij ons wel weer wat rustiger worden.”

===

Update 14 april 2020

Uitkomst evaluatie campagne
SIRE heeft de campagne intussen geëvalueerd. 157 Repair Café-vrijwilligers hebben daartoe een vragenlijst ingevuld. Benieuwd naar de uitkomst? Download de rapportage!

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top