skip to Main Content

Bijna honderd vrijwilligers en bezoekers van Repair Cafés in Nederland woonden op woensdag 10 mei een online lijmtraining bij. Lijmspecialisten van Bison gaven die training als onderdeel van het partnerschap dat Repair Café International heeft met Bolton Adhesives, het moederbedrijf van Bison.

Welke lijm is geschikt voor welke klus?

Tijdens de training, die anderhalf uur duurde, ging technisch lijmspecialisten Wiebe van der Kerk en Charlotte Jansen in op alle mogelijke toepassingen van lijm bij het repareren van kapotte voorwerpen. Wiebe vertelde uit welke elementen lijm is opgebouwd en wat de functie van al die elementen is. Ook gaf hij tips over het werken met verschillende soorten lijm en legde hij uit welke lijm geschikt is op welke ondergrond.

Charlotte toonde voor de camera allerlei praktijkvoorbeelden van repareren met lijm. Zo liet ze zien hoe je aan het uiterlijk van het breukvlak kunt zien waardoor een lijmverbinding is losgegaan. Ook deed ze voor hoe je verlijmd textiel (bijvoorbeeld een stukje leer op een bank of stoel) aandrukt met een roller of een rubberen hamer.

Sommige kunststoffen zijn niet lijmbaar

Wiebe legde uit dat sommige kunststofsoorten, zoals polypropeen (PP) en polyethyleen (PE) niet lijmbaar zijn. Speelgoed, tuinmeubelen, tuingereedschap en vijveraccessoires zijn vaak van deze stoffen gemaakt, maar dat wordt op het product vaak niet aangegeven. Charlotte liet zien hoe je kunt ontdekken of je met een van deze stoffen te maken hebt. “Als het voorwerp niet te groot is, kun je een drijftest uitvoeren door het voorwerp, of een onderdeel ervan, in een bak met water te leggen. Als het blijft drijven, heb je te maken met PE of PP.”

Koud bewaren maakt lijm langer houdbaar

In de chat gaven Repair Café-reparateurs elkaar ook tips. Deelnemer Bob wilde bijvoorbeeld weten hoe je kunt voorkomen dat secondelijm in de tube al uithardt. “Ook bij goed afsluiten hardt de lijm vaak al uit”, schreef hij. Reparateur Petra adviseerde om geopende verpakkingen in de koelkast te bewaren. “Al mijn lijm ligt in de koelkast.” Bison onderschreef dat advies. “Koud bewaren verlengt inderdaad de houdbaarheid”, schreef medewerker Ronny Poppelaars in de chat.

Houtlijm zonder oplosmiddelen

Bob wilde in de chat ook weten hoe milieuvriendelijk de lijmproducten van Bison zijn. Wiebe legde uit dat krachtige lijmen altijd stoffen bevatten waarmee gebruikers zorgvuldig moeten omgaan. “Maar wij proberen producten te maken waarbij zo weinig mogelijk veiligheidsinformatie nodig is.”

Ook sorteert Bison erop voor dat de Europese Unie het gebruik van bepaalde stoffen in lijm in de toekomst wil beperken. “Daarom zijn we altijd bezig om nieuwe producten te ontwikkelen, zoals Wood Max; dat is een oplosmiddelvrije houtlijm op polymeerbasis.”

Meer informatie

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top