skip to Main Content

Repair Café Wanroij wil basisschoolleerlingen enthousiast maken voor techniek. Daartoe hebben de vrijwilligers in het Noord-Brabantse dorp een ambitieus project opgezet, onder het motto: jong beginnen = later de vruchten plukken! Lees hieronder het bericht dat Repair Café Wanroij met ons deelde.

Techniekpromotie: jong beginnen = later de vruchten plukken!

“Wij als Repair Café Wanroij hebben een project opgezet om techniek te promoten bij kinderen van groep 6 tot en met 8 van basisschool De Sprong. We organiseren doe-middagen en workshops als naschoolse activiteit in buurthuis ‘t Wapen van Wanroij. Tijdens deze middagen brengen we kinderen in aanraking met verschillende technische vaardigheden en aspecten. Er is van alles te doen. De leerlingen kunnen een vogelhuisje maken, een naamplaatje solderen of een mozaïek-kunstwerk maken. Maar ze kunnen ook een krukje stofferen, een aluminium pennenbakje maken of een bibberspiraal.

In de houtworkshop maken kinderen zelf een vogelhuisje

Verbinding tussen jong en oud

“Met deze activiteiten willen we laten zien dat je ook met praktische vaardigheden kunt uitblinken en dat je niet per se een studiebol hoeft te zijn. Ook maken we op deze manier eenvoudig een verbinding tussen jong en oud. De workshops en doe-middagen worden gegeven door gepensioneerde ervaren vaklieden, techneuten en studenten vanuit MBO Techniek.

“We zijn nu vier maanden bezig met ons techniekpromotieplan. Inmiddels hebben zich bijna dertig basisschoolkinderen bij ons aangemeld voor de maandelijkse doe-middagen. Vanwege de vele aanmeldingen hebben we de groep in tweeën gesplitst op twee momenten: de tweede en vierde dinsdag van de maand. We willen het aantal workshops en techniekevents de komende tijd verder uitbreiden. We hopen dat ons initiatief zich als een olievlek zal verspreiden naar andere Repair Cafés.

Behoefte aan technisch geschoold personeel is enorm

“We hebben contact gehad met ongeveer vijftig bedrijven in Wanroij en omgeving. Dat waren heel positieve gesprekken. We merken dat bedrijven bereid zijn om te sponsoren en mee te helpen, zeker als je een goed onderbouwd plan hebt.

“Uit die gesprekken bleek ook hoe groot de behoefte aan technisch geschoold personeel is. En hoezeer technische opleidingen worden gemist. Veel bedrijven vragen: ‘Waarom is er geen LTS meer?’ Bij een stukadoorsbedrijf hoorden we: ‘Er is in onze omgeving al jaren geen opleiding voor stukadoor meer gestart. Wij moeten onze eigen mensen opleiden, terwijl er heel veel nieuwe huizen moeten worden gebouwd.’

Leerlingen kunnen ook een ‘metal man’ maken: een metalen mannetje van bouten en moeren

Oproep aan andere Repair Cafés: doe mee, het draaiboek ligt er!

“Dit probleem wordt de komende jaren alleen maar groter, nu steeds meer vakmensen met pensioen gaan. Er is duidelijk behoefte aan meer instroom in het praktijkonderwijs. Dat sterkt ons in de overtuiging dat wij als Repair Café moeten doorgaan op de ingeslagen weg. We hebben daarom ook contact gelegd met Repair Cafés en hobbycentra in de omgeving, zoals in Cuijk, Grave, Boxmeer, Mill, Uden, Boekel, Gemert-Bakel en Venray. Aan hen hebben we gevraagd of ze ons initiatief ook willen oppakken. Het draaiboek ligt er!”

Meer informatie

Wil je meer weten over dit initiatief? Neem dan contact op met Repair Café Wanroij. Coördinatoren Marius Gerrits en Tonny Nooijen vertellen je graag meer.

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top