Mensen die als vrijwilliger betrokken zijn bij een Repair Café, doen dat vooral omdat ze iets voor een ander willen betekenen. Ze willen andere mensen helpen duurzamer te leven, ze willen iets goeds doen voor hun buurt, spullen een langer leven geven en de repareerbaarheid van goederen bevorderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centre for Sustainable Design in het Engelse Farnham.
Professor Martin Charter en Scott Keiller vroegen 158 vrijwilligers, betrokken bij 144 Repair Cafés in acht landen verspreid over de hele wereld, naar hun motivatie. Ze presenteerden de voorlopige resultaten van hun onderzoek onlangs tijdens een workshop over de circulaire economie.
Scott Keiller zei tegen Stichting Repair Café Nederland dat hij verrast is over de antwoorden van de vrijwilligers. “Het lijkt erop dat Repair Cafés alles te maken hebben met geven. Mensen doen er niet aan mee omdat ze iets voor zichzelf willen, behalve dan nieuwe vriendschappen.”
Geplande slijtage
In het onderzoek werden de deelnemers ook gevraagd naar geplande slijtage, het idee dat fabrikanten opzettelijk producten maken die snel kapot gaan. De Repair Café-vrijwilligers blijken dit als een serieus probleem te beschouwen, bij een breed scala aan elektrische en elektronische apparaten, vooral printers en elektrisch gereedschap. Een van de redenen waarom mensen zich bij een Repair Café aansluiten, is dat ze vinden dat hier iets aan moet worden gedaan.
Dit bericht heeft 0 reacties