skip to Main Content

“Aan mijn huis klus ik wel, maar je moet me echt niet vragen om een koffiezetapparaat te repareren”, zegt Ben Schuurman, (mede-)oprichter van Repair Café Venray. “En tegenwoordig kun je bijna nergens meer iets laten repareren.” Dus ook de 59-jarige Ben restte tot voor kort niets anders dan kapotte spullen weg te gooien. Tot zijn grote ergernis, want “veel van wat we weggooien, is na een reparatie weer goed bruikbaar”.

Actieve vrijwilligers
Venray kent een bloeiend verenigingsleven, dus veel actieve vrijwilligers. Toch was er nog geen Repair Café. Bewoners bezochten de Repair Cafés in plaatsen in de buurt. Samen met een vriend besloot de voormalige supermarktmanager er daarom zelf één op te richten.

Elkaar helpen
Venray heeft ongeveer 28.500 inwoners. Ben: “Veel bewoners kennen elkaar. En ze helpen elkaar graag.” Via vrienden en kennissen van de oprichters en door oproepen op Facebook en in lokale media, hadden zich dan ook in een mum van tijd meer dan twintig vrijwilligers gemeld voor het Repair Café-team. Dit team ontving tijdens de eerste repareerbijeenkomst, in januari, 45 bezoekers. De maand daarop 80! Helaas kwamen door de coronacrisis ook de repareeractiviteiten in Venray stil te liggen.

Blijdschap
“De vrijwilligers kijken uit naar de volgende repareerbijeenkomst. Het zijn mensen die graag met hun handen bezig zijn. Ze doen graag iets voor de samenleving terug. En ze houden van gezelligheid”, vertelt Ben. Ze kunnen bijna alles repareren, tot grote blijdschap van de bezoekers. Die zijn tot nu toe vooral met elektrische en elektronische apparaten gekomen: koffieapparaten, broodroosters, dvd- en cd-spelers. Maar er waren ook bezoekers met heel speciale, dierbare bezittingen, zoals een antieke mechanische weegschaal. En de textielvrijwilligers konden zich uitleven op kledingstukken met winkelhaken, slijtplekken en losgeraakte knopen.

“Perfect”
De twee initiatiefnemers hebben bij de oprichting van hun Repair Café veel gehad aan het Repair Café-startpakket. “Perfect”, noemt Ben dit product van Stichting Repair Café. “Als je dat eenmaal hebt aangeschaft, ben je al voor de helft klaar. Met het handboek en al het andere materiaal hoef je zelf niet meer te bedenken wat je moet uitvoeren voor de start van je Repair Café. Alles staat erin.”

Repair Café starten
Wil jij ook een Repair Café starten? Dat kan! Bestel het startpakket en ga snel aan de slag!

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top