skip to Main Content

Klopt het dat de helft van alle afgedankte elektrische apparaten makkelijk te repareren is? Die vraag staat op donderdag 8 februari centraal in het tv-programma Factcheckers. Daarin proberen drie presentatoren te ontdekken hoe het nu echt zit met allerlei ‘feiten’ die je tegenkomt op internet.

Honderd apparaten, twaalf reparateurs, één opdracht

Om antwoord te geven op de vraag over elektrische apparaten, waren twaalf Repair Café-reparateurs afgelopen zomer uitgenodigd in de Centrale Markthal in Amsterdam. Het ging om reparateurs uit Alkmaar, Alphen aan den Rijn, Amsterdam, Hengelo, Hoorn, Schagen, Ter Aar, Udenhout, Wormerveer en Woudenberg. In de hal had de redactie van Factcheckers honderd apparaten klaargezet, die bij de milieustraat waren ingeleverd als afval. Aan de reparateurs de opdracht om zo veel mogelijk van deze voorwerpen te repareren.

Voor de Repair Café-mannen was het een dag lang genieten: honderd apparaten om de strijd mee aan te gaan, elf andere reparateurs om ervaringen mee uit te wisselen, een lekkere lunch en… de aandacht van de camera. Presentator Joep van Deudekom (in lichtblauw T-shirt op de foto’s boven en onder) werd uitgebreid bijgepraat over de eigenaardigheden van broodroosters, laptops, lampen, stofzuigers en andere apparaten, die (spoiler alert!!) in veel gevallen helemaal niet stuk bleken te zijn.

Reparateur Yasin, van Repair Café Alphen aan den Rijn, legt aan presentator Joep van Deudekom uit waar je op moet letten bij het repareren van laptops. 

Producent SkyHigh TV heeft alle apparaten die met succes werden gerepareerd of sowieso gewoon werkten, intussen gedoneerd aan een weggeefwinkel. Zo kan een nieuwe eigenaar ze hopelijk nog lang gebruiken.

Kijk naar Factcheckers op donderdag 8 februari

Wil je weten hoeveel van de honderd apparaten aan het eind van de opnamedag in het vak ‘gerepareerd’ stonden? Kijk dan op donderdag 8 februari om 21.40 uur naar Factcheckers bij KRO-NCRV op NPO1.

Dit bericht heeft 5 reacties

  1. Hoewel er in deze publicatie sprake is van 12 Repair Café-reparateurs, worden maar 9 Repair Café-vestigingsplaatsen genoemd. Daarmee wordt de bijdrage van de andere drie Repair Cafés (o.a. Uithoorn) tekort gedaan.

  2. Tijdens een ZERO WAST bijeenkomst volgende week zoude we graag het filmpje van de factcheckers waarin wordt bewezen dat ruim 60% van de afgedankte spullen gerepareerd kan worden vertonen op een scherm.
    In een doorlopende voorstelling afgewisseld met wat eigen filmpjes. Heeft iemand een download van dat filmpje voor mij of een beschrijving hoe ik het kan binnen halen zonder steeds op het WIFI te moeten?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top