skip to Main Content

Als je wel eens in India bent geweest, dan zijn de vele reparatiewinkeltjes en bergen zwerfafval je vast niet ontgaan. Omdat de bergen afval groeien, maar de reparateurs steeds minder werk hebben, is er nu ook een Repair Café in India.

Op 28 november 2015 kwamen tien ervaren reparateurs bijeen voor het eerste Repair Café in Bangalore, de op twee na grootste stad van India. Nieuwsgierige bezoekers volgden voorzichtig met kapotte apparaten, kleding, sieraden, tuingereedschap en een paar meubels.

Na de eerste Indiase bijeenkomst spreekt Repair Café International via Skype met de Indiase organisatoren, Purna Sarkar Das en Antara Mukherji.

De verdwenen gereedschapskist
Twintig tot dertig jaar geleden had iedere Indiër een gereedschapskist in huis, vertellen Purna en Antara. Met het Repair Café willen ze de verdwenen reparatiekennis terugbrengen naar de Indiase huishoudens.

De nieuwsgierige bezoekers van het Repair Café in Bangalore betaalden 50 Roepies entree. Ze aten cakejes, dronken koffie en thee. En waren blij verrast dat apparaten die thuis lagen te verstoffen, het na een schoonmaakbeurt of kleine reparatie nog bleken te doen. De reparateurs repareerden 33 van de 43 meegenomen spullen. Antara repareerde een sieraad. En Purna luisterde naar gesprekken over een duurzame leefstijl en over de afvalcrisis van Bangalore.

India reparateursErkenning voor reparateurs
“India was altijd een land van repareren en hergebruiken”, zegt Antara. “Maar mensen gooien tegenwoordig vaker spullen weg. De reparatiewinkeltjes zijn nog niet uit het straatbeeld verdwenen, maar de reparateurs krijgen het steeds moeilijker.”

Volgens Purna was het dan ook niet heel moeilijk om enthousiaste reparateurs te vinden voor het Repair Café. “Veel van onze specialisten zijn freelancers zonder vaste werkplaats. Met het Repair Café willen we de bekwame reparateurs de erkenning geven die ze verdienen.”

National Science Day
Het eerstvolgende Repair Café in Bangalore is gepland op 28 februari, India’s National Science Day.  Als je meer wilt weten over het Indiase Repair Café, dan kun je contact opnemen met Purna en Antara.

 

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top