Een Repair Café bespaart kilo’s CO2-uitstoot. Dat zegt Gijs de Boer, vrijwilliger bij Repair Café Utrecht. De Boer, een van de oprichters in Utrecht, onderzocht wat de milieueffecten van een Repair Café zijn. Volgens zijn berekening is de bijdrage van Repair Cafés substantieel.
“Maatregelen die het milieu ten goede komen, leveren bijna nooit spectaculaire resultaten op. Het gaat vaak in kleine stapjes,” aldus Gijs de Boer. Hij noemt een Repair Café een typisch voorbeeld van een plek waar de zorg voor het milieu op kleine schaal gebeurt.
Aanzienlijke besparing
De Utrechtse vrijwilliger besloot te onderzoeken in hoeverre het milieu daadwerkelijk gebaat is bij het Repair Café. Een van de doelstellingen is immers: zorgen dat er minder afval en dus minder CO2-uitstoot is.
De Boer berekende dat een bijeenkomst van het Repair Café in Utrecht per mensuur ongeveer 5 kilo CO2 bespaart. En dat een goed bezocht Repair Café, waar ongeveer 70 bezoekers komen, uiteindelijk een ton CO2-uitstoot bespaart. “Ik vind dat aanzienlijk. Mijn conclusie is dan ook dat het Repair Café goed is voor het milieu.”
Experiment herhalen
Het is een ingewikkelde berekening. De Boer baseerde het onderzoekje op de publicatie Sustainable energy whithout the hot air, van David McKay, een wetenschapper uit Cambridge. “Het zijn natuurlijk maar de gegevens van één enkele repareerbijeenkomst, maar ik vind dat het wetenschappelijk verantwoord is,” zegt de Boer. “Je zou zo’n experiment een paar keer moeten herhalen om het meer waarde te geven. Ik ben ervan overtuigd dat je dan tot de conclusie komt dat er een positieve bijdrage wordt geleverd door de Repair Cafés.”
Bekijk de berekening van Gijs de Boer: Milieuimpact van een Repair Café berekend.
Dit bericht heeft 0 reacties