skip to Main Content

26 augustus 2020

Gaat jouw Repair Café weer open?

De zomervakantie is (bijna) voorbij en diverse Repair Cafés bereiden zich voor op een herstart. Op tal van plaatsen zijn maatregelen genomen om veilig te kunnen repareren, met extra hygiënevoorzieningen en voldoende afstand.

Maar nog niet alle Repair Cafés gaan weer open. Sommige durven het nog niet aan, beschikken over onvoldoende ruimte of hebben geen toestemming van de beheerder van het pand.

Neem contact op met de organisator
Wil je weten of jouw Repair Café in september weer van start gaat? Neem dan contact op met de organisator! Let op: de openingstijden op Repaircafe.org/bezoeken zijn algemene dagen en tijden. Deze houden geen rekening met bijzondere situaties, zoals de coronabeperkingen. Neem dus altijd vooraf contact op met de organisator van jouw Repair Café!


25 juni 2020

Repair Cafés weer toegestaan – maar met beperkingen

Per 1 juli zijn Repair Café-bijeenkomsten in Nederland weer toegestaan. Dat blijkt uit de nieuwste richtlijnen van de Nederlandse overheid. Helemaal als vanouds wordt het nog niet: in binnenruimtes mogen maximaal 100 mensen bij elkaar zijn. Zowel binnen als buiten hebben de aanwezigen liefst een vaste zitplaats en moeten ze anderhalve meter afstand houden tot elkaar.

In Vlaanderen zijn de regels iets strenger: vanaf 1 juli zijn groepsactiviteiten toegestaan met maximaal 15 personen, ongeacht of de bijeenkomst binnen of buiten plaatsvindt. Vlaamse organisatoren kunnen zich het best informeren via de coronawebsite van de federale overheid.

Repair Café in de 1,5 meter-samenleving
Repair Cafés die weer open willen gaan, raden we aan om ons ideeëndocument voor Repair Café in de ‘1,5 meter-samenleving’ te downloaden. Dit document is tot stand gekomen in samenwerking met vrijwilligers van diverse Repair Cafés. Meer ideeën zijn nog altijd welkom (zie contactgegevens van betrokkenen in het document). Praat ook mee over dit onderwerp op het Repair Café-forum!


12 juni 2020

Repair Cafés met maximaal 30 mensen mogen weer

Relatief kleine Repair Café-bijeenkomsten zijn weer toegestaan. Dat concludeert Repair Café International uit de nieuwste richtlijnen van de Nederlandse overheid. Daarin staat dat bijeenkomsten binnen mogen plaatsvinden met maximaal 30 personen per gebouw. Voorwaarde is dat mensen anderhalve meter afstand tot elkaar houden. Buiten mogen mensen zonder maximumaantal bij elkaar zijn als ze afstand houden.

In Vlaanderen zijn per 3 juni bijeenkomsten met maximaal tien mensen toegestaan. ‘Conferenties’ zijn toegestaan met maximaal twintig mensen. In alle gevallen is afstand houden verplicht. Organisatoren in Vlaanderen adviseren we om de coronawebsite van de federale overheid in de gaten te houden en zelf te bepalen of zij menen dat hun Repair Café weer bijeen kan komen.

Repair Café in de 1,5 meter-samenleving
Repair Cafés die weer open willen gaan, raden we aan om ons ideeëndocument voor Repair Café in de ‘1,5 meter-samenleving’ te downloaden. Dit document is tot stand gekomen in samenwerking met vrijwilligers van diverse Repair Cafés. Meer ideeën zijn nog altijd welkom (zie contactgegevens van betrokkenen in het document). Praat ook mee over dit onderwerp op het Repair Café-forum!


14 mei 2020

Geen ’traditionele’ Repair Cafés tot 1 september

Traditionele Repair Cafés – waarbij reparateurs en bezoekers zich samen letterlijk buigen over kapotte voorwerpen – zitten er tot 1 september 2020 in Nederland niet in. Die conclusie trekt Repair Café International uit de nieuwste richtlijnen van de Nederlandse overheid. Volgens die richtlijnen zijn georganiseerde samenkomsten tot 1 september niet toegestaan. “Denk aan samenkomsten in theaters, cafés, of op terrassen, kermissen of feesten”, staat op de webpagina van de Rijksoverheid.

Met dit soort samenkomsten zijn de traditionele Repair Cafés vergelijkbaar. Daarom lijkt het logisch dat ook deze vallen onder de samenkomsten die voorlopig verboden zijn. “Het is heel erg jammer voor alle vrijwilligers die zo graag weer van start willen”, reageert Martine Postma, directeur van Repair Café International. “Daarnaast is het óók erg jammer voor alle mensen die thuis een kapot voorwerp hebben.”

Repair Café International adviseert Repair Cafés in Vlaanderen om dezelfde termijn in acht te nemen. Volgens de coronawebsite van de federale overheid zijn evenementen in elk geval tot en met 30 juni verboden. De komende tijd wordt bekeken onder welke voorwaarden sociale activiteiten in Vlaanderen weer kunnen plaatsvinden.

Zoeken naar andere manieren om te repareren
Niet alle repareeractiviteiten in Nederland en Vlaanderen hoeven tot 1 september stil te liggen. Repair Café International meent dat alle Repair Cafés vrij zijn om manieren te zoeken waarop zij, binnen de regels, toch een reparatiedienst kunnen aanbieden. Martine: “Je kunt bv. denken aan repareren op afspraak, dus geen vrije inloop. Of een online spreekuur. Ieder Repair Café kan dit op zijn eigen manier invullen.”

Diverse Nederlandse Repair Cafés hebben zich al voorbereid op een mogelijke versoepeling van de maatregelen. Samen wordt nagedacht over ideeën voor Repair Café-bijeenkomsten in de ‘1,5 meter-samenleving’. Download de meest recente versie van dit ideeën-document. Meer ideeën zijn welkom (zie contactgegevens van betrokkenen in het document). Praat ook mee over dit onderwerp op het Repair Café-forum!

Gooi kapotte spullen niet weg!
Repair Café International hoopt dat de huidige situatie niet tot onnodig veel extra afval leidt. Martine: “We hopen heel erg dat mensen bereid zijn kapotte voorwerpen nog even te bewaren en ze niet toch maar weg te gooien. Dat zou echt zonde zijn van al die spullen.”


22 april 2020

Bijeenkomsten verboden t/m 19 mei

Repair Cafés in Nederland mogen in elk geval tot en met 19 mei geen repareerbijeenkomsten organiseren. Dat volgt uit de nieuwe maatregelen die de Nederlandse regering op 21 april heeft bekendgemaakt om het coronavirus onder controle te krijgen. Volgens deze nieuwe maatregelen zijn samenkomsten waarvoor geen vergunnings- of meldplicht geldt, tot en met dinsdag 19 mei verboden. Dat verbod geldt óók als mensen 1,5 meter afstand houden van elkaar. Een overzicht van alle maatregelen staat in de factsheet van de Nederlandse Rijksoverheid.

Repair Café International adviseert Repair Cafés in Vlaanderen om dezelfde termijn in acht te nemen. Vlaamse Repair Cafés blijven op de hoogte van maatregelen via de speciale coronawebsite van de federale overheid. Mensen in Vlaanderen kunnen ook elke dag (tussen 09.00 en 14.00 uur) contact opnemen met de online Medische Chat.


17 april 2020

Repair Café Uden helpt bij thuis repareren

De vrijwilligers van Repair Café Uden zitten niet stil tijdens de coronacrisis. Op hun eigen website hebben ze een pagina vol tips en links gemaakt voor mensen die zelf thuis willen gaan repareren. De pagina verwijst naar informatie over het repareren van onder meer fietsen, kleding, cd-spelers, lampen…

Het is niet het eerste initiatief van Repair Café Uden om repareren ook tijdens de thuisisolatie te blijven stimuleren. Op 8 april organiseerden de reparateurs al een openbare online repareerbijeenkomst.


1 april 2020

#FixAtHome tegen de corona-blues

Nu steeds meer mensen noodgedwongen thuis zitten, wordt het tijd om de corona-blues actief te bestrijden. En wat is daarvoor beter dan repareren! iFixit, Repair Café International en andere organisaties houden de komende twee weken de hashtag-campagne #FixAtHome. De campagne loopt op Twitter, Instagram en Facebook. Meedoen is heel eenvoudig. Deel social posts met de hashtag #FixAtHome over onderwerpen als:

  • Reparaties en projecten waar je thuis mee bezig bent
  • Instructies voor projecten die thuis kunnen worden uitgevoerd
  • Stof tot nadenken: waarom is repareren juist nu goed en belangrijk?

Meer weten? Bekijk deze video van Jiri Krejci, lees de campagne-uitleg van iFixit en doe mee met #FixAtHome!


24 maart 2020

Geen bijeenkomsten tot 1 juni

Repair Cafés in Nederland mogen tot 1 juni 2020 geen repareerbijeenkomsten organiseren. Dat volgt uit nieuwe, strengere maatregelen die de Nederlandse regering op 23 maart heeft bekendgemaakt om het coronavirus onder controle te krijgen.

Repair Café International adviseert Repair Cafés in Vlaanderen om dezelfde termijn in acht te nemen. Vlaamse Repair Cafés blijven op de hoogte van maatregelen via de speciale coronawebsite van de federale overheid. Mensen in Vlaanderen kunnen ook elke dag (tussen 09.00 en 14.00 uur) contact opnemen met de online Medische Chat.

 


16 maart 2020

Advies: geen Repair Café tot en met 6 april

Repair Café International adviseert Repair Cafés wereldwijd om de komende weken geen repareerbijeenkomsten te houden. Op die manier willen we de verspreiding van het coronavirus helpen beperken. Voor Nederlandse en Belgische Repair Cafés geldt het advies in elk geval tot en met 6 april.

Maatregelen van de overheid
Het advies past in het beleid van de Nederlandse en Belgische overheid tegen verspreiding van het virus. Nederland nam op 12 maart maatregelen en breidde die op 15 maart verder uit. In België zijn sinds 13 maart noodmaatregelen van kracht.

Vooruitziende blik
Tal van Repair Cafés hadden uit zichzelf al besloten repareerbijeenkomsten in de komende weken niet door te laten gaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Repair Cafés in Den Haag, Steenwijkerland en Spijkenisse. De organisatoren van het Duitse Repair Café Morsbach hadden een vooruitziende blik: zij bliezen hun repareerbijeenkomst van 7 maart al af vanwege het coronavirus.

Thuis repareren
Repair Café International wenst iedereen de komende weken veel sterkte. “Wie zich gezond voelt, kan thuis natuurlijk gewoon doorgaan met repareren”, aldus directeur Martine Postma. “Laten we hopen dat het snel ook buitenshuis weer kan, in de duizenden Repair Cafés ter wereld.”

Dit bericht heeft 6 reacties

  1. Hoe ziet het advies er nu uit, na de nieuwe maatregel om alles wat een vergunning nodig heeft op te schorten tot 1 juni?

    1. Als je wilt weten wanneer een lokaal Repair Café weer start, kun je de website of Facebookpagina van het betreffende Repair Café raadplegen. Als je de informatie daar niet vindt, kun je de organisatoren mailen of bellen. Alle contactgegevens van lokale Repair Cafés vind je op onze website.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top