
Je afval scheiden voor hergebruik en recycling, dat kan in de milieustraat. Containers voor papier, groenafval, restafval, metalen, witgoed en bruingoed waren er al. Nu is er ook een container voor spullen die je wilt doneren aan het Repair Café. De eerste staat in Capelle aan den IJssel.
Sinds begin maart staat er in de milieustraat van Capelle aan den IJssel een speciale Repair Café-container. Elke donderdagochtend gaat Repair Café-organisator Cor van der Sluis met twee andere reparateurs naar de container. Ze halen eruit wat bruikbaar is, rijden terug naar het buurthuis waar ze ’s middags Repair Café houden en reinigen, repareren en/of demonteren de apparaten voor hergebruik.
“De eerste weken zat de container propvol”, vertelt Cor, “elk voordeel heb z’n nadeel.” Daarom zit er nu een sticker op: ‘alleen koffiezetmachines van Senseo en N’espresso, stofzuigers, cd- en dvd-spelers’, de top vijf van kapotte spullen bij Repair Cafés.
Juridisch (on)mogelijk
De gemeente heeft de Repair Café-container beschikbaar gesteld. Maar dat ging niet van de ene op de andere dag. Najaar 2014 vraagt organisator Cor aan een wethouder of hij voor het Repair Café in de milieustraat mag dumpsterdiven. Nee, om juridische redenen kan de gemeente dat niet toestaan. Cor van der Sluis legt zich er niet bij neer.
Eind 2014, tijdens een bijeenkomst over duurzaamheid, praat Cor met een andere wethouder. Deze vindt het een goed idee, maar zit nog wel in zijn maag met de regel dat je grofvuil niet mag hergebruiken zonder toestemming van de ‘eigenaar’. Weken gaan voorbij. Tot begin maart dezelfde wethouder zegt: “Ik heb het voor elkaar gekregen.”
Door een speciale Repair Café-container te plaatsen, kan de eigenaar zijn kapotte apparaat vrijwillig afstaan aan het Repair Café.
Geef een donatie, krijg een apparaat
De reparateurs van Repair Café Capelle aan den IJssel vinden in de container niet alleen kapotte apparaten, mensen gooien ook spullen weg die het (na een reparatie of schoonmaakbeurt) nog perfect doen.
Daarom heeft het Repair Café nu een donatietafel met containerapparaten. Cor: “Laatst was er een bezoeker met een waterkoker die we niet meer konden repareren. Toevallig hadden we er net eentje uit de container gevist. De vrouw gaf een donatie voor het Repair Café en nam alsnog een goedwerkende waterkoker mee terug naar huis.”
Meer Repair Café-containers
“In Vlaardingen haalt het Repair Café ook wel eens spullen op bij de milieustraat”, weet Cor, maar daar staat geen speciale container. Hij is benieuwd hoe andere Repair Cafés en gemeenten dit aanpakken. Wat vind jij ervan? Laat een reactie achter onder dit bericht!
Dit bericht heeft 0 reacties