skip to Main Content

Veel ouderen willen wel naar het Repair Café, maar kunnen er niet komen. Een Repair Café-organisator en het experimententeam van woningcorporatie Habion bedachten een oplossing: organiseer Repair Cafés in woonzorgcentra.

“Zonder mijn rollator kom ik nergens”, vertelt een bewoonster van woonzorgcentrum de Swellengrebel in Utrecht. Reparateur Thijs onderzoekt de rollator. Hij rijdt nog wel, maar het systeem waarmee je hem in- en uitklapt werkt niet goed meer. Binnen een paar minuten heeft Thijs een oplossing gevonden.

Ondertussen voeren de andere vrijwilligers van Repair Café Utrecht-Oost ook reparaties uit. Een naaister kort drie te lange hemden in. Een meubelmaakster lijmt een poot van een houten krukje. Haar handige zoon loopt met een bewoner mee naar boven omdat de kanalen van de televisie zijn versprongen. En op een van de reparatietafels staat een gerepareerd strijkijzer af te koelen.

De eigenaresse van het strijkijzer vertelt dat ze zulke reparaties vroeger zelf uitvoerde. “Als ik thuiskwam uit school, hielp ik met het huishouden en leerde ook repareren. Nu gaan kinderen al miepen als ze de tafel moeten dekken.”

Ouderen centraal
“De ouderen zijn heel blij met de reparaties die wij uitvoeren”, zegt Judy Sijlbing, organisator van Repair Café Utrecht-Oost. Maar het Repair Café brengt ook reuring, vertelt Gert van Veldhuizen later.

Gert werkt samen met het experimententeam van woningcorporatie Habion: “Je komt als buitenstaander eigenlijk alleen in een woonzorgcentrum als je een familielid of kennis bezoekt. En veel ouderen vereenzamen doordat ze niet meer naar buiten kunnen. Als je initiatieven zoals het Repair Café in een woonzorgcentrum organiseert, hebben mensen van buiten een reden om naar binnen te komen. Zo geef je ouderen weer een centralere rol in de samenleving.”

Het eerste Repair Café in de Swellengrebel in Utrecht-Oost was een succes. Op 18 september is de volgende bijeenkomst en daarna iedere 6 weken. Wil je ook een Repair Café in een (woon)zorgcentrum bezoeken? Je vindt ze in ieder geval in Haarlem,Diemen, Nijmegen en Akkrum.

Wil je een Repair Café organiseren in een van de 80 woonzorgcentra van Habion? Kijk dan of er een verzorgingshuis of (woon)zorgcentrum bij jou in de buurt is en neem contact op met het experimententeam van Habion.

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top