
Hoe zet je een Repair Café op? Kant Elshout uit Almkerk weet het wel, op 9 juni opent hij voor het eerst de deuren van Repair Café Almkerk: “Je moet gewoon beginnen.” Door het startpakket van Stichting Repair Café te bestellen en samen te werken met een kringloopwinkel, maakt het Repair Café in Noord-Brabant een vliegende start.
Kant Elshout (56) was automonteur, repareren was zijn vak. Hij verloor zijn baan, maar zat niet lang stil. Kant wil in beweging blijven, iets doen voor de samenleving, meer betrokkenheid creëren in zijn dorp. Hij woont in Almkerk, een dorp met ruim 3.500 inwoners in het Land van Altena (gemeente Woudrichem), een historische landstreek tussen de rivieren in Noord-Brabant.
Na het opzetten van buurtpreventie in zijn woonwijk, wilde Kant een Repair Café openen. Hij had nog nooit een Repair Café bezocht, maar een plek waar mensen samen spullen kunnen repareren, vond hij een goed idee. Welzijnsorganisatie Stichting de Vleet bleek er net zo over te denken. En dus kochten ze een startpakket en werden ze lid van het Repair Café-netwerk.
Vliegende start met het startpakket
De locatie was meteen duidelijk: Kringloopwinkel Altena. “Een betere locatie is er niet”, legt Kant uit. “In de kringloopwinkel werken al veel vrijwilligers, zowel mensen die met de organisatie kunnen helpen als reparateurs. En de bezoekers zijn mensen die spullen graag een tweede kans geven.”
De organisatie van het Repair Café verloopt soepel, volgens Kant. “We maken reclame met posters, het kant-en-klare persbericht uit het startpakket verschijnt in de regionale dagbladen en op websites. Er is een Facebookpagina en op 9 juni komt een wethouder het Repair Café officieel openen. Het enige dat het Repair Café in Almkerk nog nodig heeft zijn textielbewerkers, twee of drie goede naaisters.”
Dit is het eerste Repair Café in de gemeente Woudrichem. Ook een Repair Café starten? Dat kan!
Dit bericht heeft 0 reacties