skip to Main Content

Of het nou komt door de crisis, of doordat de consument steeds milieubewuster wordt, de Repair Cafés zijn booming. Dat constateerde het tv-programma Radar op 2 februari. Het Tros-consumenten- programma zond een item uit over geplande slijtage, het idee dat producten bewust zo zijn gemaakt dat ze snel kapot gaan.

Radar sprak onder anderen met Repair Café-bedenker Martine Postma. Zij wees erop dat producten niet alleen snel kapot gaan, maar vaak ook zo zijn ontworpen dat ze slecht repareerbaar zijn. “De behuizing van apparaten is vaak dichtgeplakt of dichtgesmolten. Daar kom je met een normaal stuk gereedschap niet zo makkelijk bij”, zei Martine. “Dat geeft wel aan dat het vanuit de fabrikant niet de bedoeling is dat je zulke dingen zelf gaat repareren.”

Lapmiddel
Hoewel repareren in het Repair Café desondanks vaak wel lukt, is het Repair Café volgens Martine niet de oplossing voor het probleem van spullen die zijn gemaakt om maar een paar jaar mee te gaan. “Reparatie is in zulke gevallen vaak een lapmiddel. Het is heel lastig om zulke spullen om te vormen tot echt duurzame producten”, zei ze.

Martine noemde het succes van het Repair Café een teken dat mensen genoeg hebben van “al die troep die het snel begeeft”. Dat denkt ook Marcel den Hollander, docent aan de TU Delft en ontwerper. “Het is iets van laatste tijd”, zei hij in de uitzending. “Het stijgende milieubewustzijn en de moeilijke economische situatie zorgen ervoor dat de levensduur van producten en de effecten van de wegwerpmaatschappij weer zwaarder gaan wegen.”

Gloednieuw uitziend stoomstrijkijzer
Radar filmde ook bezoekers van een milieustraat, die kapotte spullen kwamen inleveren. Zo dankte een man een gloednieuw uitziend Tefal-stoomstrijkijzer af, omdat het knopje dat de stoomtoevoer regelt, het niet meer deed. Het klonk als een typische Repair Café-reparatie.

De uitzending van Radar over geplande slijtage is online te bekijken (vanaf minuut 11).

Wil je jouw stoomstrijkijzer nog niet kwijt? Kom dan langs in een van de 260 Nederlandse Repair Cafés!

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top