skip to Main Content

Bijna elke gemeente heeft een milieustraat, een kringloopwinkel en een of meer Repair Cafés. Maar bijna nergens worden die krachten gebundeld. Dat is jammer, want juist daardoor zouden meer producten langer kunnen worden gebruikt. En zouden minder grondstoffen ten onrechte verloren gaan. Daarom stelt het Rijk nu geld beschikbaar voor experimenten om meer samen te werken op het gebied van repareren, hergebruik en afvalscheiding.

Prijsvraag
Zo’n samenwerkingsverband wordt een circulair ambachtscentrum genoemd. Dergelijke centra bestaan eigenlijk nog nergens in de praktijk. Om daar verandering in te brengen, is er nu een prijsvraag, vanuit het uitvoeringsprogramma VANG-HHA. Gemeenten kunnen tot en met 14 juni 2019 hun plan voor een circulair ambachtscentrum indienen. De procedure, planning en randvoorwaarden worden uitgelegd op www.vang-hha.nl/circulairambachtscentrum. Begin juli worden de opdrachten toegekend aan de winnende gemeenten.

Nieuwe banen
Een circulair ambachtscentrum kan waardevol zijn in veel opzichten. Niet alleen omdat er wordt gefocust op reparatie, hoogwaardig hergebruik, recyclen en afvalscheiding. Ook omdat zo’n centrum nieuwe werkgelegenheid en leer-werkplekken oplevert.

Samenwerking met onder meer Stichting Repair Café
Via het project Circulaire Ambachtscentra wil het Rijk bijdragen aan meer producthergebruik en aan het verankeren van de circulaire economie in Nederland. Hiertoe werkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met Stichting Repair Café, de VNG, NVRD, BKN en Rijkswaterstaat. Deelnemende gemeenten brengen dit jaar in kaart welke samenwerkingsverbanden het beste resultaat opleveren. Aan de hand van deze resultaten kan de werking van het circulaire ambachtscentrum worden geoptimaliseerd. De verwachting is dat hierdoor minder spullen onnodig zullen worden weggegooid.

Factsheet
Meer weten over circulaire ambachtscentra? Lees ook de factsheet!

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Hey,
  Hoe kan ik meedoen in dit project? Ik heb zelf een meubel/interieurbedrijfje met mijn vrouw en we willen ons focusen op duurzaam hergebruik van grondstoffen… ik wil meedoen, waar hebben jullie behoefte aan?

  Emiel

  1. Beste Emiel,

   Dit kun je het best bespreken met jouw gemeente. Dat is de partij die een plan voor een circulair ambachtscentrum kan indienen. Stichting Repair Café hoopt natuurlijk dat Repair Cafés bij zo veel mogelijk plannen van gemeentes worden betrokken. Sowieso vinden we het belangrijk dat de repareercomponent prominent aanwezig is in een circulair ambachtscentrum. Want daar begint grondstofbehoud op een zo hoog mogelijk niveau!

   Veel succes,
   het team van Repair Café International

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top