skip to Main Content

Ook politici zien steeds beter in dat spullen langer mee moeten gaan. In dat kader heeft de Nederlandse Tweede Kamer de regering opdracht gegeven om te laten onderzoeken met wat voor goederen mensen naar Repair Cafés komen.

Dat gebeurde in een vergadering met staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) over de circulaire economie, vlak voor het kerstreces. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren diende in dat overleg een motie in, die door een ruime meerderheid van de Kamer werd gesteund. Van Tongeren zei met de motie te willen bereiken dat fabrikanten robuuster gaan ontwerpen, zodat producten minder snel kapot gaan. Ze zei Repair Cafés uiteindelijk overbodig te willen maken.

Betaalbare professionele reparateur

“Dat zal zo’n vaart niet lopen”, reageert Martine Postma, directeur van Stichting Repair Café. “Ook wanneer het langer duurt voordat spullen kapot gaan, blijft reparatie in een Repair Café een uitstekende manier om kostbare grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Repair Cafés worden pas overbodig, wanneer op elke straathoek een betaalbare professionele reparateur zit. Daarvoor zijn eerst belastingmaatregelen nodig. Maar ook dan vermoed ik trouwens dat Repair Cafés niet direct allemaal zullen verdwijnen. Ze hebben ook een belangrijke sociale functie in de buurt.”

Stichting Repair Café houdt regelmatig peilingen onder haar achterban. “We kunnen dan ook zeker aan de vraag vanuit de Kamer voldoen”, zegt Postma. De stichting gaat zo snel mogelijk in overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu over de precieze wensen van de Nederlandse regering.

 

 

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top