skip to Main Content

Repair Café International heeft, samen met vier partners, de Open Repair Alliance opgericht, een samenwerkingsverband van organisaties die zich inzetten voor beter repareerbare spullen. De Alliance werd op 6 oktober 2017 gelanceerd in Londen tijdens Fixfest, een conferentie van repareeractivisten uit de hele wereld.

Community repair
De andere oprichters zijn The Restart Project (Verenigd Koninkrijk), Fixit Clinic (Verenigde Staten), Anstiftung Foundation (Duitsland) en iFixit (Verenigde Staten). Al deze partijen zijn actief op het gebied van ‘community repair’; ze faciliteren het delen van reparatiekennis op buurtbijeenkomsten wereldwijd, of via internet.

De leden van de Alliance maken zich zorgen over de afnemende repareerbaarheid van producten, waardoor onnodig veel afval wordt geproduceerd, met enorme gevolgen voor het milieu. “Hier ligt een taak voor onze organisaties”, aldus Ugo Vallauri van The Restart Project. “Wij kunnen de reparatiegegevens die ieder van ons verzamelt, met elkaar delen, zodat we zicht krijgen op veelvoorkomende gebreken. Hiermee kunnen we pleiten voor beter repareerbare producten.”

Samen sterker
“Samen staan we sterker in dat pleidooi bij fabrikanten, ontwerpers, beleidsmakers en consumenten”, vult Martine Postma van Repair Café International aan. De leden van de Alliance gaan hun systemen voor dataverzameling zo goed mogelijk op elkaar afstemmen, zodat de datasets goed vergelijkbaar worden. Martine: “Zo wordt het mogelijk om algemene conclusies te trekken.”

Internationale Repareer Dag
De Alliance is het ook eens geworden over een Internationale Repareer Dag, die elk jaar zal worden gevierd op de derde zaterdag van oktober, te beginnen met zaterdag 21 oktober 2017. De datum is zo gekozen dat de internationale dag altijd in de Internationale Repair Café Week valt.

Meer weten? Kijk op de website van de Open Repair Alliance.

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top