
Diverse Repair Cafés zijn dit najaar weer van start gegaan, met de nodige aanpassingen op het gebied van hygiëne en afstand houden. Het onderstaande verslag ontvingen we uit Utrecht.
Repair Café in de 1,5 meter-samenleving, is dat te doen?
Tirsa van der Laan vindt dat het “boven verwachting goed” gaat. Ze is coördinator van Utrecht-Centrum Brauhaus, dat sinds juni de bijeenkomsten heeft hervat. Repair Café Brauhaus wordt in een cafeetje georganiseerd. Daarom gelden er automatisch de coronamaatregelen voor horecabezoekers. Dat betekent: handen ontsmetten bij de ingang en vragen beantwoorden over de gezondheid. De bezetting tijdens de repareerbijeenkomst is ook aangepast. Er zijn slechts twee reparateurs, in plaats van de gebruikelijke vier of vijf. Zo kan iedereen onderling anderhalve meter afstand houden.
Tijdslot
Om te voorkomen dat het te druk wordt op de locatie, moeten bezoekers zich van tevoren per e-mail aanmelden voor een tijdslot. Dan geven ze ook direct aan wat ze willen laten repareren. Tirsa: “Het brengt extra administratie met zich mee. En de charme van de spontaniteit is er helaas niet meer. Eerst was het elke keer een verrassing wat voor spullen er zouden worden binnengebracht. Aan de andere kant: nu de reparaties van tevoren bekend zijn, kun je je beter voorbereiden. Je weet bijvoorbeeld wat voor gereedschap je bij je moet hebben.”
Ook Repair Café Votulast in Utrecht is weer actief. Hier kun je nog altijd op de bonnefooi naartoe. De locatie in buurtcentrum De Leeuw is groot genoeg om ook wachtenden anderhalve meter ruimte te geven. Een affiche bij de ingang herinnert je aan de coronaregels. En ook hier desinfecterende middelen voor de handen. De opstelling van tafels en stoelen garandeert anderhalve meter tussen vrijwilligers en bezoekers.
Relaxt
Voor de bezoekers geldt eenrichtingsverkeer. Henny Boer, coördinator en textielvrijwilliger van Repair Café Votulast: “Iedereen accepteert de regels, zonder meer.” Bezoeker Fieke voegt toe: “De sfeer is hier nog even relaxt als vóór de coronacrisis. Je moet anderhalve meter afstand houden, maar je hoeft toch ook niet per se hutjemutje op elkaar te zitten? Hoewel je dan wel eerder met elkaar in gesprek raakt… .”
Bezoeker Fieke vindt de sfeer in Repair Café Utrecht-Votulast nog even relaxt als vóór de coronacrisis.
Koppen bij elkaar
Is er dan echt zo weinig verschil tussen Repair Café in de 1,5 meter-samenleving en Repair Café vóór de coronapandemie? Henny: “Als je iemand wilt laten zien hoe je iets repareert, is die anderhalve meter wel een probleem, ja.” Dirk den Hamer, reparateur in Votulast, noemt hetzelfde probleem. Het risico van corona maakt samenwerking tussen reparateur en bezoeker bijna onmogelijk. Dirk: “Je kunt iemand bijvoorbeeld niet vragen iets vast te houden, als je bij de reparatie extra handen nodig hebt.”
En op de vraag wat nu écht niet kan in het Repair Café, geven Henny en Tirsa hetzelfde antwoord: vrijwilligers kunnen nu niet letterlijk de koppen bij elkaar steken tijdens een reparatie. Toch wil Henny andere Repair Café-organisatoren aanmoedigen: “Probeer toch weer aan de slag te gaan, als je repareerlocatie ruim genoeg is. Er is zo veel behoefte aan Repair Café!”
Wij draaien gewoon door en iedereen is welkom!
Check hier: https://repaircafe.org/cafe/?Repair_Café_Utrecht-Leidsche_Rijn
Wij hebben in Wageningen twee keer een buitenwerkplaats georganiseerd, maar helaas krijgen we daar nu geen vergunning meer voor. We hebben geen repareerruimte waar we met tijdslots kunnen werken. Daarom zijn we nu met thuisrepairsites begonnen: onze reparateurs nemen spullen mee naar huis. Er is hiervoor een centraal aanmeldformulier, en we koppelen dan de aanmelding met een reparateur die samen afspraken maakt over het coronaproof halen en brengen. We zijn hier net mee gestart, en dit loopt heel goed (15 reparaties in een week). Over twee weken bekijken we of we hiermee doorgaan.
Jouwert van Geene – Repair Café Wageningen Noordwest